IDLIB – Veliki cilj sirijskog režima

EPA

Nakon nekoliko pobjeda sirijske vojske i njezinih ruskih saveznika oko Damaska i na jugu Sirije, pokrajina Idlib idući je veliki cilj režima Bašara al-Asada.

Idlibom dominiraju pobunjenici iz skupine Hajat Tahrir al-Šam (HTS). Pokrajina na sjeverozapadu Sirije posljednjih je godina pretvorena u dom desetaka tisuća pobunjenika i civila izbjeglih iz onih dijelova Sirije koje je režim vratio pod svoju kontrolu.

Idući Alep

U prosincu 2016. izaslanik UN-a Staffan de Mistura upozorio je kako bi Idlib mogao postati idući Alep, drugi po veličini sirijski grad koji je Bašar al-Asad vratio pod svoju kontrolu uz velika razaranja i ne birajući sredstva.

Sirijski predsjednik kasnije je izjavio da će osvajanje Alepa biti ‘odskočna daska’ za osvajanje drugih dijelova Sirije pod pobunjeničkom kontrolom.

Napad na rubu 

Godinu poslije, u prosincu 2017., snage režima uz pomoć ruskog zrakoplovstva pokrenule su napade na rubove pokrajine Idlib.

Cilj je bio osvojiti njezin jugoistočni dio kako bi se osigurala prometnica od Damaska do Alepa.

Nakon nekoliko tjedana borbe Asadove snage uspjele su osvojiti oko 400 lokacija u tom dijelu Idliba.

Šest puta gore od Gute

“Ponovi li se isti scenariju kao u istočnoj Guti, u Idlibu će po broju žrtava biti šest puta gore”, rekao je u svibnju ove godine Staffan de Mistura.

Istočna Guta, snažno ustaničko uporište pred vratima Damaska, osvojena je nakon velike ofenzive Asadovih snaga uz 1.700 mrtvih civila.

A scenarij je već postao Asadov klasik: bjesomučno bombardiranje i razaranje, brojne žrtve, pregovori, evakuacija. Ali u Idlibu, kaže De Mistura, ima više od dva milijuna ljudi “koji više nemaju kamo pobjeći”.

Idlib je novi cilj

“Idlib je naš novi cilj”, izjavio je Asad prije mjesec dana, “ali nije jedini”.

Početkom kolovoza počelo je bombardiranje i bacanje letaka s pozivima ustanicima da se predaju. Vojna pojačanja, oprema i streljivo upućeni su u regiju.

HTS je prije nekoliko dana upozorio druge pobunjeničke skupine da nipošto ne pristaju na nekakvo “pomirenje” s režimom kakvo se znalo događati u drugim dijelovima zemlje.

Ukloniti taj čir

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu kazao je 24. kolovoza, za posjeta Moskvi, da će bilo kakva ofenziva na Idlib, koji je uz tursku granicu, biti katastrofa. Njegov predsjednik Recep Tayyip Erdogan upotrijebio je i teži izraz – masakr.

Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov nada se, pak, da zapadne zemlje neće “ometati protuterorističku operaciju” u Idlibu.

“Važno je razdvojiti tzv. umjerenu oporbu od terorista i protiv potonjih pripremiti vojnu operaciju kojom će se minimalizirati rizici za civilnu populaciju. Ali taj se teroristički čir mora ukloniti”.

Humanitarna katastrofa 

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres istodobno upozorava na humanitarnu katastrofu u slučaju napada na Idlib. UN strahuje od 800 tisuća izbjeglica u tom slučaju.

Washington, Pariz i London upozorili su Asada da neće proći nekažnjeno upotrijebi li kemijsko oružje.

Zabirnut je i američki predsjednik Donald Trump koji je najavio da će u petak osobno predsjedati sjednicom Vijeća sigurnosti posvećenoj Idlibu.

Istoga dana će se u Teheranu na istu temu sastati Erdogan, ruski predsjednik Vladimir Putin i iranski Hasan Rohani.

Komentiraj