Identificirano svih 50 žrtava pucnjave u Christchurchu

EPA/MICK TSIKAS

Svih 50 žrtava terorističkog napada na dvije džamije u novozelandskom gradu Chirstchurchu su identificirane, objavila je policija.

Zapovjednik policije Mike Bush rekao je medijima kako sada sve obitelji mogu preuzeti svoje najmilije.

Više od 120 ljudi, uključujući policiju, vojne patologe i zubare forenzičare bilo je uključeno u proces identifikacije.

Tijela prvih žrtava predana su biteljima u utorak a prvi je sprovod održan u srijedu. Od tada, žrtve se svakodnevno pokapaju u Christchurchu.

Obitelji žrtava izrazile su nezadovoljstvo zbog dugog čekanja na tijela svojih najmilijih jer islam nalaže pokop unutar 24 sata od smrti.

Džamija Al Noor u Christchurchu oštećena mecima se obnavlja, boji i čisti ususret molitvi u petak.

Premijerka Jacinda Ardern najavila je u petak da će molitva za muslimane u petak biti uživo prenošena diljem zemlje te će se održati dvominutna šutnja.

Naoružani policajci čuvaju džamije diljem Novog Zelanda.

“Naša prisutnost u petak biti će ojačana kako bi se svi osjećali sigurno tijekom molitve”, objavila je policija u četvrtak.

Obje džamije, Al Noor i Linwood, biti će otvorene u petak. Najviše vjernika očekuje se u džamiji Al Noor gdje je bilo i najviše žrtava.

Većina žrtava bili su migranti iz zemalja poput Pakistana, Indije, Malezije, Indonezije, Turske, Somalije, Afganistana i Bangladeša.

Australac, Brenton Tarrant (28) osumnjičen za ubojstva, zagovornik je bjelačke nadmoći koji je živio u Dunedinu, na Južnom otoku Novoga Zelanda.

Od ozlijeđenih, 29-ero ih je još u bolnici, od kojih je osam u intenzivnoj skrbi. Mnogi su morali biti podvrgnuti većem broju operacija zbog komplikacija oko prostrijelnih rana.

Komentiraj