‘Idemo na poljski film’: Ciklus suvremenih poljskih filmova na HRT-u

Od nedjelje do petka na trećem programu Hrvatske radiotelevizije bit će prikazan ciklus suvremenih poljskih filmova pod nazivom ‘Idemo na poljski film’. Filmovi će biti prikazani od 22 sata.

Poljska filmska umjetnost uživa veliku popularnost i priznanje u svijetu. Poljski filmovi često su nominirani i nagrađivani najvažnijim filmskim nagradama. I ove je godine Veleposlanstvo Republike Poljske u Zagrebu u suradnji s Poljskom Televizijom TVP i HRT odlučilo prikazati šest poljskih filmova te se nadamo da će svatko iz udobnosti svoga doma pronaći nešto za sebe.

Nedjelja, 5.12.2021.

POMILOVANJE (red. Jan Jakub Kolski, 2018., drama)

Drama o roditeljima vojnika ispričana iz perspektive sedamnaestogodišnjeg unuka Janka, koncentrirana prije svega na snagu i hrabrost roditelja pokazujući njihovu borbu za povratak dostojanstva i ravnoteže nakon gubitka sina.

Ponedjeljak, 6.12.2021.

SVATKO IMA SVOJE LJETO (red. Tomasz Jurkiewicz, 2020., drama/komedija)

Buntovna Agata dolazi u mali gradić kuhati u vjerskoj oazi. U nju se zaljubljuje sedamnaestogodišnji Mirek, sin lokalne orguljašice, a njegov djed koji boluje od demencije vidi u djevojci ljubav iz svoje mladosti. Mirek koristi djedovu bolest kako bi se približio Agati. Otkrivanje uzajamnih osjećaja neočekivano otkriva porodičnu tajnu koju majka brižljivo sakriva…

Utorak, 7.12.2021.

GLAZBENICI (red. Anna Kazejak, 2021., ratna drama)

Roman Cudakowski, za prijatelje Cudak svira u sastavu na svadbama i gradskim priredbama. Za vrijeme rata posao ide jako loše. Šansa za zaradu su nastupi u lokalu za Nijemce, ali ne mogu zamisliti orkestar bez violinista. Tada Cudak dovodi na koncerte Szymona Akermana, Židova iz geta s kojim prije rata nije imao dobre odnose…

Srijeda, 8.12.2021.

Bijeli potok (red. Michał Grzybowski, 2020., komedija)

Komedija zabune o prijateljstvu i problemima dva bračna para. Michał i Ewa vode stabilan život, posvećeni su poslu i drugoj trudnoći. Njihovi susjedi Kasia i Bartek bore se s financijskim problemima…

Četvrtak, 9.12.2021.

KAMERDINER (red. Filip Bajon, 2018., povijesna drama)

Film pripovijeda o složenim njemačko-poljsko-kašupskim odnosima tijekom 45 godina. Osovina radnje filma je priča o zlatnokosom Mateuszu Krollu, izvanbračnom djetetu grofa Hermanna. Mateusz pronalazi svoje mjesto na dvoru von Kraussa, ali unatoč svojoj inteligenciji i osjetljivosti nije dobio mogućnost studiranja doživljavajući brojna poniženja od obitelji.

Petak, 10.12.2021.
Bodo (red. Michał Kwieciński, 2017., biografski/glazbeni film)

Godina je 1916. Bodzio bježi od kuće jer umjesto da postane liječnik želi biti slavni glumac. Eugeniusz Bodo jedna je od najvećih ikona poljskog međuratnog filma. Krasio ga je veliki talent i još veća karizma.

Komentiraj