ICTY: Tužiteljstvo će u žalbi na presudu Šešelju upozoriti na velike pogreške

FaH

Tužiteljstvo Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) najavilo je u srijedu da će se žaliti na oslobađajuću prvostupanjsku presudu ultranacionalističkom srbijanskom vođi Vojislavu Šešelju na temelju velikih pogrešaka koje su počinili suci, a sam Šešelj zbog toga se nimalo ne brine, prenose agencije.

Raspravno vijeće ICTY-a oslobodilo je 31. ožujka vođu srpskih radikala Vojislava Šešelja po svim točkama optužnice za ratne zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH.

“Moj je ured odlučio da ćemo se žaliti”, rekao je glavni haški tužitelj Serge Brammertz i objasnio: “Smatramo da je većina sudaca temeljno pogriješila u ispunjavanju svoje dužnosti”, prenosi agencija AFP.

Suci su zanemarili velik broj dokaza kada su u prvostupanjskoj presudi odlučili osloboditi 61-godišnjeg Šešelja koji je, prema tužiteljstvu, propagirao srbijanski nacionalizam u sukobima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini i svojim zapaljivim govorima poticao sukobe s 20.000 žrtava u Hrvatskoj i 100.0000 u BiH.

Vojislav Šešelj “širio je politiku u svrhu ujedinjenja ‘svih srpskih teritorija’ u homogenu srpsku državu koju je nazivao ‘Velikom Srbijom’, priopćio je Bramertz.

Zbog toga je odgovoran za višestruka ubojstva, progone, deportacije i mučenja počinjena u BiH, Hrvatskoj i Srbiji.

Suci su počinili brojne pogreške jer nisu vodili računa o velikim dijelovima predmeta, ispustili su točke optužnica, nisu primijenili pravo i izvlačili su zaključke “činjenično nerazumne i proturječne”, navodi Brammertz.

Neispravno tumačenje dokaza navelo je suce da zaključe da je “progon civila bio humanitaran potez”, a da su “zapaljivi govori mržnje služili za podizanje morala srpskim snagama”, kaže Brammertz.

Šešelj je za agenciju Reuters rekao da nimalo ne mari za žalbu.

“Nemaju oni pravnih temelja. To neće utjecati na moju izbornu kampanju. Ja sam najbolji pravnik na svijetu”, rekao je telefonski dok je išao na predizborni skup u Boru.

Ankete predviđaju da bi Šešeljevi radikali mogli dobiti više od pet posto glasova potrebnih da uđu u parlament nakon četiri godine što bi značilo da bi i sam Šešelj osvojio zastupničko mjesto. Prema tim anketama popularnost radikala ojačala je oslobađajućom presudom Šešelju.

Vijest o žalbi koju je u srijedu objavilo tužiteljstvo mogla bi dodatno ojačati Šešeljevu popularnost među tvrdolinijašima, piše Reuters. Dodaje da žalba na presudu ne bi trebala spriječiti Šešelja da bude izabran za zastupnika, ali istodobno zastupnička dužnost neće mu jamčiti imunitet od progona.

Komentiraj