HINA

ICTY nije sudio državama, nego pojedincima

Donedavni predsjednik raspuštenog Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carmel Agius izjavio je u intervjuu za sarajevski Dnevni avaz kako ICTY nije sudio državama nego pojedincima, ponovivši tvrdnje da je taj sud ispunio svoju misiju.

“Sasvim je pogrešno reći da je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju mogao pripisati odgovornost za ono što se događalo tijekom sukoba u bivšoj Jugoslaviji bilo kojoj državi”, rekao je Agius.

Dodao je kako je pojednako pogrešno tvrditi kako je ICTY mogao osloboditi bilo koju državu takve odgovornosti.

“Mandat Tribunala u Haagu bio je da provede istragu i kazneno goni pojedince odgovorne za kršenje međunarodnog humanitarnog prava na teritoriji bivše Jugoslavije, a ne država”, pojasnio je.

Po njegovim riječima Haaški tribunal je ispunio svoj mandat što je uključivalo i pridonošenje ‘ponovnom uspostavljanju i održavanju mira u regiji’.

“Čvrsto vjerujemo da je ICTY ispunio taj mandat. Sud je ključan doprinos u jačanju i izgradnji kapaciteta lokalnih sudova, sudaca, tužitelja i odvjetnika obrane”, rekao je malteški sudac koji je trenutačno angažiran u Mehanizmu za Međunarodne kaznene sudove (MICT). Agius je nedavno predsjedavao sudskim vijećem koje je donijelo presudu u predmetu protiv šestorice dužnosnika Herceg Bosne. On je svjestan da su presude Haaškog tribunala izazvale različite komentare u regiji.

“Izraženi su različiti pogledi, a reakcije na te presude bile su u skladu s nacionalnim pripadnošću i političkim uvjerenjima osoba koje su izrazile te poglede. Itekako sam svjestan da su u regiji prisutne revizionističke snage i negiranje zločina”, rekao je Agius.

Komentiraj