Festival hrvatskog dokumentarnog filma – Liburnia Film Festival otvoren je u utorak u Ičićima regionalnim programom, a prvi na programu bio je dokumentarac “Delta – obilje umjetnosti” Marina Lukanovića iz Rijeke.

Film govori o umjetničkom kolektivu Delta 5 koji djeluje u središtu Rijeke. Večeras su na programu i filmovi “Statut” Davida Lušičića, “Pismo za Ohio” Rasima Karalića, hrvatsko-slovenska koprodukcija “U očekivanju Axela” Andree Celije i Simone Jerala te “Plenumove” Marte Batinić, Ane Jurčić i Sanje Kapidžić.

Na programu ovogodišnjeg, 13. Liburnia Film Festivala su 23 hrvatska i jedan gostujući slovenski dokumentarni film (“Putnik Karpo” Matjaža Ivanišina).

U glavnoj konkurenciji je 14 filmova, a počinju se prikazivati 26. kolovoza.

 

  • Nagrade stručnog žirija dodjeljuju se za najbolji film, režiju, montažu i dizajn zvuka. U žiriju su nagrađivana redateljica Tatjana Božić, Lejla Dedić s televizjiske kuće Al Jazeera Balkans, filmski kritičar i redatelj Elvis Lenić, dobitnik prošlogodišnjeg posebnog priznanja za najbolji regionalni film “Povratak posljednjeg” Igor Paulić i dizajner zvuka, redatelj i snimatelj Davor Tatić.

 

Nagradit će se i najbolji regionalni film, a nagrada publike pripast će filmu koji dobije najbolju ocjenu gledatelja.

Liburnia Film Festival će prvi put novčano nagraditi autore i to zahvaljujući crowdfunding kampanji pokrenutoj u srpnju. Prikupljenim novcima će se omogućiti dodjela novčanih nagrada stručnog žirija i publike te originalnih nagrada – skulptura umjetnika Saše Jantoleka.

Uz filmove u glavnoj konkurenciji i regionalni program, festival prikazuje i filmove u produkciji Restart laboratorija i one nastale u Restartovoj Školi dokumentarnog filma.

Organizatori festivala su udruga Liburnia Film Festival u partnerstvu s Restartom i Udrugom Delta te potporom Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), Društvom hrvatskih filmskih redatelja, Grada Opatije, Primorsko-goranske županije, Mjesnog odbora i Turističke zajednice Ičići.

Komentiraj