HINA/ Miljenko KLEPAC

Obersnel komentirao najavu ustavne tužbe

Iz inicijative Narod odlučuje u ponedjeljak su najavili kako će protiv gradova Rijeke i Samobora podnijeti ustavnu tužbu zbog uskrate osnovnog ustavnog prava, odnosno onemogućavanja prikupljanja potpisa za njihovu inicijativu.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel za Novi list je rekao kako ne razumije njihove zahtjeve. Podsjetio je da je inicijativa Narod odlučuje zatražila 41 mjesto za postavljanje štandova za prikupljanje potpisa, a odobreno im je 26 mjesta. ponovio je kako je tih 26 mjesta odobreno pod pretpostavkom da je prvo referendumsko pitanje o kojem se treba i može razgovarati.

Ipak, ističe kako je drugo referendumsko pitanje, kojim bi se ograničila prava zastupnika manjina apsolutno neprihvatljivo i time bi se od zastupnika manjina napravilo drugorazredne zastupnike u Saboru.

“U toj drugoj skupini zastupnici bi mogli odlučivati o onome što misle Troskot i društvo”, kazao je Obersnel i dodao da je razina zaštite prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj na visokoj razini i ‘zašto ih ograničavati?’.

Što se tiče naplate štandova, ona je u skadu s gradskom odlukom o davanju javnih površina u najam, rekao je riječki gradonačelnik. Naplaćuje se po cjeniku, a iznimka od naplate su humanitarne, ekološke, odgojno-obrazovne i slične aktivnosti. Podsjetio je da se protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića vodi kazneni postupak upravo zbog toga što je inicijativi U ime obitelji u vrijeme referenduma o braku besplatno ustupio štandove.

Komentiraj