EPA/SEDAT SUNA

IATA kritizira ‘nedjelotvornu’ Trumpovu zabranu elektroničkih naprava na letovima

Međunarodna udruga za zračni prijevoz (IATA) osudila je u utorak zabranu unošenja većine elektroničkih naprava na izravne letove iz nekoliko zemalja s muslimanskom većinom nazivajući je “nedjelotvornom” i korakom prema “restriktivnijim granicama i protekcionizmu”.

Govoreći pred montrealskim Vijećem za vanjske odnose, glavni i izvršni direktor IATA-e Alexandre de Juniac doveo je u pitanje učinkovitost te zabrane unošenja elektroničkih naprava većih od mobitela na izravne letove u Sjedinjene Države iz deset zračnih luka na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi.

“Te mjere nisu prihvatljivo dugoročno rješenje na bilo kakvu prijetnju protiv koje su donesene”, rekao je Juniac te naglasio “Čak i kratkoročno teško je shvatiti njihovu učinkovitost”.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa zabranila je elektroničke naprave kao što su tableti i prijenosna računala na letovima iz zemalja koje su redom saveznici ili partneri Sjedinjenih Država: Turska, Jordan, Egipat, Saudijska Arabija, Kuvajt, Katar, Ujedinjeni Arapski Emirati i Maroko.

Nakon američke odluke Velika Britanija zabranila je veće elektroničke naprave na letovima iz šest zemalja, a Kanada također razmatra sličnu odluku.

Zračne luke obuhvaćene američkom zabranom razlikuju se od onih u Ujedinjenom Kraljevstvu i de Juniac se pita zašto te dvije zemlje nemaju zajednički popis. On je upozorio dvije vlade na, kako je rekao, nedostatnu komunikaciju i koordinaciju u provođenju te politike.

“Pozivamo vlade da rade s industrijom kako bi se našao način za nastavak sigurnog letenja bez odvajanja putnika od njihovih osobnih elektroničkih naprava”, kazao je on.

Komentiraj