IAEA Sjeverna Koreja izgleda ponovno otvorila tvornicu plutonija

EPA/KCNA

Čini se da je Sjeverna Koreja ponovno otvorila tvornicu za proizvodnju plotonija iz istrošenog goriva za reaktor koji je ključan dio njezinih nuklearnih ambicija, objavila je u ponedjeljak UN-ova agencija za atomsku energiju (IAEA).

Pyongyang je 2013. obećao da će ponovno pokrenuti sva nuklearna postrojenja, uključujući glavni reaktor u Yongbyonu koji je bio zatvoren i koji je u samom središtu spornog nuklearnog programa.

Vlasti te izolirane komunističke zemlje objavile su u rujnu prošle godine da je Yongbyon operativan i da se radi na podizanju “kakvoće i količine” atomskog naoružanja. Sjeverna Koreja je nakon toga izvela nuklearni test.

IAEA, koja nema izravan pristup postrojenjima i nadzire ih satelitima, objavila je prošle godine da je opazila znakove obnove aktivnosti u Yongbyonu, uključujući i njegov glavni reaktor.

“Postoje naznake da je Yongbyon reaktiviran”, rekao je glasnogovornik IAEA-e u ponedjeljak. “Moguće je da se radi o reprocesuiranju istrošenog goriva”, dodao je.

Malo je poznato koliko obogaćenog uranija i plutonija posjeduje Sjeverna Koreja ili kakvi su njezini kapaciteti da ga proizvede iz plutonija korištenog u Yongbyonu.

Pyongyang je izložen pojačanom pritisku međunarodne zajednice zbog nuklearnog programa, uključujući i oštrije sankcije UN-a iz ožujka koje je podupro njegov jedini važniji saveznik Kina, a nakon posljednjeg nuklearnog testa u siječnju.

Komentiraj