IAEA ocijenila “neprihvatljivim” ponašanje Irana prema njenoj inspektorici

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) ocijenila je u četvrtak da “nije prihvatljivo” to što je Teheran “u jednom trenutku spriječio” njezinu inspektoricu u Iranu da izađe iz zemlje zbog sumnje u nju.

“Spriječiti inspektora da izađe iz zemlje (…) nije prihvatljivo i nije se smjelo dogoditi”, rekao je u priopćenju privremeni glavni direktor IAEA-e Cornel Feruta. Reagirao je na izgred koji se krajem listopada dogodio u tvornici za obogaćivanje uranija u Natanzu sa zaposlenicom te UN-ove agencije zaduženu za kontrolu nuklearne aktivnosti Irana.

Taj zaposlenik IAEA-e je “prošlog tjedna u jednom trenutku bio spriječen da napusti Iran”, dodaje se u priopćenju.

Iranska organizacija za atomsku energiju (AEOI) objavila je u četvrtak ujutro da je povukla akreditaciju spomenutoj inspektorici zbog izgreda koji se dogodio tijekom “kontrole” na ulazu u tvornicu u Natanzu, u središtu zemlje.

Iranski veleposlanik u IAEA-i Kazem Gharib Abadi rekao je u izjavi za medije da su tijekom pregleda te zaposlenice međunarodne agencije otkriveni tragovi eksplozivne tvari na bazi nitrata.

Abadi je zanijekao da je inspektorica uhićena, rekavši da joj je dopušteno da napusti zemlju unatoč istrazi o izgredu koja traje te da je njezin odlazak bio “lak i brz”.

Direktor IAEA-e je rekao da ne može ulaziti u pojedinosti ali da se “na temelju informacija kojima raspolažemo, agencija ne slaže s opisom događaja kako ga iznosi Iran u vezi s inspektorom koji je u Iranu obavljao zadaću sigurnosnog nadzora”.

“Agencija će nastaviti konzultacije s Iranom radi pojašnjenja stvari”, dodaje IAEA.

Komentiraj