I Živi zid tvrdi da je Most sve znao otpočetka

HINA/ Denis CERIĆ

U sinoćnjoj emisiji Otvoreno HRT-a raspravljalo se o aferi Hotmail, je li premijer Andrej Plenkovć održao sastanke s članovima grupe Borg i koliko je stabilna većina u Hrvatskom saboru.

HDZ-ov Branko Bačić ponovio je premijerove riječi – da je Plenković primio radnu skupinu na čelu s potpredsjednicom Martinom Dalić i upoznao se s detaljima Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH, tzv. lex Agrokor. “Riječ je o zakonu koji je trebalo pripremiti i iskomunicirati s koalicijskim partnerima. Most je bio upoznat s tim”, rekao je Bačić i dodao da je sa zakonom bila upoznata i oporba.

Mostov Nikola Grmoja sve je nazvao manipulacijom. “Most očito ima imidž boraca protiv korupcije. Plenković pokušava Most dovesti u vezu s ovim događajima, ali mi smo izbačeni iz Vlade”, kazao je Grmoja dodajući da nisu ćeljeli da se bilo tko okoristi kroz Agrokor. “ve što je Plenković danas govorio da je Petrov plakao nad sudbinom Agrokora i zaposlenih je točno”, poručio je.

Bačić je na to kazao kako Most iz koalicije nije izbačen zbog izbora savjetnika, već zbog Zdravka Marića.

Aleksandra Kolarić iz SDP-a kazala je da Vlada nije bila u stanju koordinirati proces donošenja zakona, a da se prilikom toga nije pogodovalo ljudima koji su ga pisali. “Izložili ste državu ogromnom riziku od tužbi za naknadu štete, a to će građani plaćati. Ljudi koji su pisali zakon pisali su ga za sebe kako bi od toga zarađivali, a premijer i ministrica to mjesecima brane. Ovo je neviđen sukob interesa. Nije točno da proračun nije stradao. Proces je morao bitI zakonit, otvoren, transparentan, javan i jasan. Zakon je loš, nagodba je upitna”, rekla je.

“Treba napraviti sve da taj zakon profunkcionira, da sačuvamo svako radno mjesto, proizvodnju”, istaknuo je HNS-ov Stjepan Čuraj. “Premijer, najmoćniji čovjek zemlje, kaže da nije znao što se piše u zakonu na kojem je cijeli vladin politički kapital” rekao je Tihomir Lukanić iz Živog zida, koji je dodao da je Most bio upoznat sa svim okolnostima angažiranja savjetnika.

“Pitanje je hoće li izaći još neki mail. Hrvatska se u Europi sramoti, mi tu imamo udruženi zločinački pothvat, tako se to zove u kaznenom pravu”, poručio je Lukanić.

Komentiraj