Saborska sjednica u ponedjeljak je započela stankom, koju su zatražili Branimir Bunjac, Bojan Glavašević i Branko Bačić. Bunjac je stanku zatražio zbog incidenta u Supetru, kada je skupina mladića verbalno napala i vrijeđala državnu tajnicu za sport Janicu Kostelić.

Bunjac je u ime Kluba zastupnika Živog zida i Snage rekao kako su brza uhićenja i presude nakon vrijeđanja Kostelić rijetke u hrvatskom pravosuđu. “Slažemo se da je represija ponekad nužna, ali ona rješava posljedicu, a ne uzrok. Sport, a nogomet posebno, nekad su bili ponos Hrvatske. Danas tu imamo ljude koji se, blago rečeno, kreću u sumnjivom društvu, tu su pojedinci koji nazivaju novinare đubradi, prostitutkama, vucibatinama… Ukratko, ponašaju se isto, ako ne i gore, od huligana na Braču”, rekao je Bunjac.

Doda je da se sve to događa jer neki pojedinci imaju istaknute uloge na saborima nekih stranaka, njih pozivaju na proslave rođendana i imaju zaštitu policije. “Odgovorni moraju prije uhićivanja maloljetnika izbaciti iz sporta odrasle huligane”, poručio je Bunjac.

Ranko Ostojić je rekao kako se radi o neujednačenim kriterijima kod postupanja i presedanu koji pokazuje kako ubuduće treba postupati prema svakom hrvatskom građaninu – da u dva dana sve bude riješeno i da sud donese kaznu. “Nažalost, većina nema takve privilegije”, kazao je i dodao da je u ime Odbora za nacionalnu sigurnost zatražio očitovanje od MUP-a. “Moram reći da i, evo, Stevo Culej, mora imati isti tretman kad vrijeđa. Praksa mora biti ujednačena, kako policijska, tako i sudska”, rekao je Ostojić.

Jasen Mesić je u ime Kluba HDZ-a rekao da oštro osuđuje ovakve incidente, pogotovo protiv ženske osobe. Dodao je i da je sretan zbog promptne reakcije policije. “Nedopustivo je da se neki kolege koji se inače zalažu za prava žena ovo koriste u političke svrhe. Ovo je nedopustiv čin. Ne mogu se načuditi da mi kritiziramo promptnost reakcije hrvatske policije, pa to je odlično. Kamo sreće da je tako bilo kad je ministar bio Ostojić, kad je na Poljudu iscrtan kukasti križ. Ovo je primjer kako se smije ponašati, a kako ne. Sigurni smo da će se sve odvijati po pravilima”, poručio je, kako prenosi Dnevnik.hr.

Sjednica je nastavljena raspravom o izmjenama Zakonu o lovstvu.

Komentiraj