I Trump i Kim voljni održati treći summit

Američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski predsjednik Kim Jong Un su kazali da su otvoreni za mogućnost održavanja trećeg summita na kojem bi se razgovaralo o sjevernokorejskom nuklearnom programu, prenosi u subotu dpa.
Nakon što je Kim u petak u parlamentu kazao da će “strpljivo čekati” do kraja godine kako bi Washington donio “hrabre odluke” vezane uz pregovore o nuklearnom programu te da je njegov osobni odnos s američkim predsjednikom usprkos neuspjelom drugom summitu u Hanoju “odličan” , Trump je na Twitteru u subotu odgovorio da je njegov odnos s Kimom i “dalje vrlo dobar, a riječ odličan bi možda bio i točniji opis.
Dodao je da bi treći summit “bio dobar jer u potpunosti razumijemo što koja strana misli”.
“Radujem se danu, koji bi mogao svanuti vrlo brzo, kada će se nuklearno naoružanje i sankcije moći ukloniti, a onda ćemo gledati kako Sjeverna Koreja postaje jedna od najuspješnijih nacija na svijetu”, dodao je Trump.
On je još u četvrtak objavio da vjeruje kako je moguće da će se održati i treći summit s Kimom, ali je i upozorio da se pregovori neće brzo pokrenuti s mjesta.
SAD, ponovio je, traži “konačnu denuklearizaciju Sjeverne Koreje koju će biti moguće provjeriti”, dodajući da nakon sastanka u Vijetnamu Pjongjang nije bio voljan poduzeti korake koji su preduvjet za ukidanje glavnih sankcija.

Komentiraj