I Tisak prestao koristiti račun u Sberbanku iako je dio Fortenova grupe

Iako ministar Zdravko Marić nastoji smirivati situaciju oko Sberbanka, još 24. veljače iz Uprave Tiska poslali su obavijest o promjeni računa za uplate

Koncem proteklog tjedna, samo koji dan nakon početka ruske agresije na Ukrajinu, Tisak plus, tvrtka u sklopu Fortenova grupe, u značajnom suvlasništvu ruskih VTB-a i Sberbanka, prestala je koristiti svoj račun u Sberbanku. Dana 24. veljače Tomislav Bagić i Ivo Lovrić, predsjednik i član uprave Tisak plusa, poslali su svim poslovnim partnerima obavijest o promjeni računa za uplate. Oni su u kratkom dopisu obavijestili poslovne partnere da od 25. veljače sve uplate u korist te tvrtke vrše na njihove račune u Erste i Zagrebačkoj banci. Dopis su završili ovako: ‘’Ujedno Vas obavještavamo da daljnja plaćanja ne vršite na račun Sberbank d.d.’’. Taj dopis dodatno pokazuje koliko ratna zbivanja mogu u vrlo kratkom vremenu promijeniti okolnosti i dovesti do samo naoko paradoksalnih situacija. Jer kako drugačije objasniti situaciju u kojoj tvrtka koja je 49,9 posto u suvlasništvu upravo Sberbanka i VTB banke traži da im se uplate više ne vrše na račun Sberbanka. Posljedica je to trenutne krize u kojoj se ta banka nalazi uslijed nametnutih sankcija zbog ruske agresije na Ukrajinu. Hrvatska narodna banka donijela je odluku o dvodnevnom moratoriju za tu banku, što znači odgodu svih plaćanja do 1. ožujka u 23.59. Banka će dotad izvršavati samo isplate do 7280 kuna ukupno po klijentu, po danu. Banka je dotad prilagodila dnevne limite za korištenje debitnih kartica. Novi iznosi dnevnih limita za POS plaćanja su 1280 kuna, a za podizanje gotovine na bankomatima 2000 kuna. Osim toga, svaki klijent na šalteru banke može podići 4000 kuna dnevno. Osim što unosi popriličnu nesigurnost štedišama u toj banci, to dramatično otežava poslovanje tvrtkama koje svoja sredstva drže na njenim računima. Vodstvo HNB-a najavilo je da će vrlo skoro ta situacija biti riješena. Vlada će pred europskih tijelima inzistirati da joj se da šansa za sanaciju Sberbanka Hrvatske, no dođe li i do likvidacije te banke u proračunu je dovoljno novca za isplatu osiguranih depozita njezinim klijentima, rekao je u ponedjeljak na sjednici Vlade ministar financija Zdravko Marić.

“Inzistirat ćemo da se Hrvatskoj pruži šansa za mogućnost sanacije Sberbanka Hrvatske”, rekao je Marić i podsjetio da je u Hrvatskoj uspješno provedeno sedam sanacija banaka, a zadnja je bila sanacija Jadranske banke.

Marić je ipak upozorio da je alternativni scenarij “koji može također biti aktualan” likvidacija, ali da tada dolazi do aktivacije sustava osiguranja depozita, odnosno štednje. Izvijestio je da je u Sberbanku Hrvatska do izbijanja kriza bilo gotovo 70 tisuća deponenata, od kojih je, kako je rekao, “velika većina u sustavu osiguranih štednih uloga”, pri čemu je prag osiguranih depozita sto tisuća eura, a u iznimnim okolnostima 130 tisuća.

Komentiraj