‘I plakate bumo riješili’: Nezavisni vijećnik iz Oroslavja tvrdi da ga je HDZ pokušao kupiti uoči lokalnih izbora

Nezavisni vijećnik iz zagorskog grada Oroslavja Viktor Šimunić kaže da ga je HDZ pokušao kupiti u zamjenu za podršku na lokalnim izborima. Vijećnik je za 24sata ispričao da ga je na sastanak s članom Predsjedništva HDZ-a Žarkom Tušekom zvao HDZ-ov gradonačelnik Oroslavja Emil Gredičak.

Šimunić priča da su mu na sastanku u klijeti gradonačelnika iznad Oroslavja koji je održan u subotu, 16. siječnja, ponudili da on na svibanjske izbore u županiji ide s nezavisnom listom koja bi bila centrističko-lijeva i da tako odnese glasove SDP-u. Kazali su mu da bi mu tajno pomogli financirati tu kampanju, iako to zakon izričito zabranjuje.

“Tušek je pričao većinu vremena. Za kampanju mi je ponudio logistiku, informacije, marketinšku pomoć, da će mi srediti 25.000 plakata ako trebam. Naravno, za naš dogovor se nije smjelo znati. A onda, nakon izbora, moja lista bi trebala podržati HDZ-ovu platformu koja bi skinula sadašnjeg župana na vlasti. Tušek mi je rekao da biram što hoću, koje pročelničko mjesto želim. Ili da biram neku drugu instituciju ako je želim voditi, Park prirode Medvednica, Centar za prirodu u Zagorju…. Gredičak mi je poručio da samo trebam reći što želim i što mi odgovara”, ispričao je.

Žarko Tušek sve je demantirao, ali Šimunić se prije odlaska na sastanak čuo s novinarom Ivanom Pandžićem, a sastanak je i tajno snimao. “Nije bilo riječi o funkcijama, pozicijama, ništa, ništa, ništa. Kažem vam to kao čovjek koji ima svoje ljudske vrijednosti i moral”, rekao je Tušek te ustvdio da je sastanak inicirao – Šimunić. Snimke koje su u utorak objavljene na 24sata ga – demantiraju.

“Dal’ tebe zanima neka javna dužnost? Ak’ te zanima i o tome možemo razgovarati, to sad ti moraš meni reći. Ja sam tebi u smislu kampanje spreman pomoći ljudski, logistički. Spreman sam, kak se zove. Da programski razgovaramo oko nečega. Šta bi mogel Savez za zagorje, da se oko toga dogovorimo, jel tako ne? I kak se zove, nakon toga su sve, svi razgovori su otvoreni. ….Ti mene razmeš”, govori na snimci Tušek i Šimuniću govori da može biti predsjednik Županijske skupštine.

“Ako hoćeš biti dio platforme, možemo se dogovoriti oko nečega, ako ti hoćeš neku javnu dužnost, ja sam ti to odmah rekel, znači hoćeš biti pročelnik u županiji, dal hoćeš ti voditi neku instituciju u županiji to je sve na stolu za dogovor. Ali ja neću sad da ispadne da smo došli trgovat s tobom oko funkcija znači al to je hoćeš ti biti ravnatelj hm parka priroda bogte hm Medvednica, hoćeš biti ravnatelj institucija za zaštitu ekologije Zagorja, ono kaj je, hm, Radoboju…Mislim ja sad karikiram stvari, hoćeš biti pročelnik , mislim ja ti govorim kaj ima u županiji…”, nastavio je Tušek i kazao da je ‘sve na stolu’.

Inače, Viktora Šimunića, nezavisnog vijećnika grada Oroslavja, sjećamo se s kraja prošle godine kada je na svom Facebook profilu objavio propusnicu koju je dobio od Civilne zaštite – kako bi otišao na misu. Šimunić je, kazao je, iznio apsurdnu situaciju u kojoj čovjek ne može ostvariti pravo na propusnicu, kako bi posjetio svoju nepokretnu 92-godišnju majku, a njemu je odobreno putovanje zbog odlaska na misu. Propusnica mu je naknadno poništena.

Vijećnik koji je dobio propusnicu za misu: “Sustav je apsurdan, ne izrugujem se vjernicima”

Komentiraj