I Petek, kao i Kovačević, prijetio promjenom banke kad mu nisu dali novac

Da Uskok pred sudom neće lako dokazati kako je ivanićgradski poduzetnik Krešo Petek 11. studenoga prošle godine Draganu Kovačeviću predao 1,96 milijuna kuna mita u sada već znamenitom Klubu u Slovenskoj 9 u Zagrebu, Nacional je podrobno objasnio u novom tiskanom izdanju, tekstom u kojemu je detaljno rekonstruirao sve okolnosti tog događaja, kao i interpretacije koje bi on mogao poprimiti u kasnijem toku postupka.

Prema informacijama koje je objasnio Nacional, više je spornih detalja u Uskokovoj verziji tih događaja, prema kojoj je Petek Draganu Kovačeviću tom prilikom u Klubu dao 1,96 milijuna kuna mita.

Jedna od mogućnosti koje bi mogle potkopati Uskokove tvrdnje jest i moguća obrana Kreše Peteka, za kojega se pretpostavlja da bi mogao tvrditi kako je novac koji je donio u Klub bio njegov novac namijenjen predizbornoj kampanji nekih stranaka. Nije naime tajna da je Petek nudio izdašne svote novca za predizborne kampanje stranaka i političara, među ostalima i Domovinskom pokretu.

Najzanimljiviji detalj u takvom mogućem scenariju jest i podatak koji je otkrio Nacional – da je u trenutku kada je Petek toga 11. studenog došao u Klub, ondje bio suprug tadašnje predsjednice Republike Jakov Kitarović, ali ne i Dragan Kovačević. Bilo je to, podsjetimo, vrijeme predsjedničke predizborne kampanje, pa nije nemoguće da se Petek brani tvrdnjom – što bi moglo imati ozbiljne političke posljedice – kako je 1,96 milijuna kuna svoga novca donio, naprosto, za kampanju Kolinde Grabar-Kitarović, s namjerom da taj novac preda njezinu suprugu.

U prilog tezi da se Petek može braniti kako je riječ o njegovom privatnom novcu s kojim može raditi što hoće, ide i sljedeća epizoda koja je također zabilježena u tajno snimanim razgovorima. Naime, nakon što je Petek od Privredne banke po svemu sudeći jednom drugom prilikom, u svibnju ove godine, naručio veću količinu novca, djelatnik banke tražio je od njega obrazloženje zašto želi podići toliko novca pa se Petek na njega obrušio riječima: “Pa ja sam još uvijek građanin legalni Hrvatske, kaj bi ja vama dal kaj sam kupoval, pa boli vas kurac, pa to je moj novac, znači imaš tamo dizanje moje dobiti, iz dobiti kupujem kaj hoću, mogu kupiti magarca, mogu kupit stado ovaca, konja, ne moram imat nikakav ugovor za to ne želim vam dati ništa reći, ništa”.

Taj je razgovor snimljen 12. svibnja ove godine, šest mjeseci nakon kontroverznih događaja u Klubu. Bankar mu je na to objasnio da “to nije za njih, to je kao za HNB”, na što je Petek odgovorio: “Ma nemoj molim te, kaj onda nebi dali ovome kurcu, uskok-u, poskoku ili dorh-u, nemojte me jebat, ne želim to, to je moje privatno i priči kraj, ako ne možete, ako ne želite moje novce držati privatno u tajnosti, onda ja te znam kaj radit, napuštam banku”.

Zanimljivo je kako je Uskok četiri mjeseca kasnije, 8. rujna, zabilježio sličan razgovor Dragana Kovačevića, u kojemu je Kovačević svojoj bankarici u Adikko banci također prijetio prelasko u drugu banku, nakon što je žena oklijevala da mu isplati novac koji je tražio.

EKSKLUZIVNO: Kovačević nije mogao do novca, prijetio da će promijeniti banku

Komentiraj