Nakon ministra branitelja Tome Medveda i predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a Branka Bačića, i hrvatski je premijer u četvrtak poručio kako nema osnove za eventualne tužbe koje se najavljuju iz Bosne i Hercegovine jer Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju nije sudio državama nego pojedincima.

“Mi smo bili jasni, Haški sud je sudio pojedincima, nema odgovornosti država. To je sasvim jasna pozicija i to sam rekao i prije”, kazao je Plenković u Bruxellesu. Podsjetimo, udruge koje okupljaju bošnjačke žrtve rata najavile su kako bi mogle tražiti odštetu za zatvaranje u logorima Herceg Bosne nakon pravomoćne presude u predmetu “Prlić i drugi” koja je utvrdila odgovornost Hrvatske za zločine nad muslimanskim stanovništvom na području Herceg Bosne tijekom rata u BiH.

Hrvatski je premijer komentirao i podizanje kaznenih prijava protiv šest osoba nakon završene istrage o raketiranju banskih dvora prije 26 godina. “Meni je žao što to ranije nije bilo dovršeno. Zahvaljujem svima koji su se angažirali da se počinitelji i nalogodavci napada na Banske dvore identificiraju”, rekao je Plenković.

Komentiraj