I Izrael (F 16 Barak) u trci za hrvatski vojni zrakoplov

Danas bi se trebala održati četvrta sjednica Međuresornog povjerenstva za nabavu borbenog aviona nakon koje bi, prema informacijama Jutarnjeg lista, trebalo biti objavljeno koje su države iskazale interes za sudjelovanje na hrvatskom natječaju za kupnju 12 borbenih aviona.

Prema informacijama Jutarnjeg lista, iz više izvora bliskih Povjerenstvu, dosad je barem sedam zemalja iskazalo taj interes.

Među njima je najveće iznenađenje Izrael koji Hrvatskoj ponovno želi ponuditi avion F 16 Barak. Avion koji je Hrvatska već jednom odabrala, ali zbog odbijanja SAD-a da Izraelu da dozvolu za prodaju, cijeli je posao propao. No, ovoga puta, prema našim informacijama, Izrael bi ponudu dao zajedno s proizvođačem aviona Lockheed Martinom, čime bi i osigurao američku podršku za ovaj posao.

Ostale zemlje koje su zasad iskazale interes za natječaj su Italija, Francuska, Švedska, Sjedinjene Američke Države, Švedska, Norveška i Danska. Ovih sedam zemalja obavijestilo je Hrvatsku da su spremne javiti se na natječaj sa šest različitih modela aviona.

Prema najavama člana Povjerenstva Roberta Kopala, savjetnika premijera Plenkovića, Hrvatska će od potencijalnih natjecatelja tražiti ponude i za rabljene i za nove avione koji će onda biti posebno ocjenjivani. Tome su se, kako doznajemo, prilagodile i države zainteresirane za natječaj.

Komentiraj