EPA/PONGMANAT TASIRI

I HGSS spreman pomoći u akciji spašavanja dječaka iz špilje na Tajlandu

Pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Vinko Prizmić izjavio je kako je HGSS spreman pomoći u akciji spašavanja dece zarobljene u špilji na Tajlandu. Prizmić je za 24sata izjavio kako je Europska speleospasilačka asosicjacija (ECRA) obavijestila HGSS da budu spremni za akciju, a zadnji korak trebao bi biti poziv tajlandskih vlasti.

“Britanski tim, koji je prvi došao do dječaka, vrhunski je obučen za takve akcije. Pridonijeli su ovakvom ishodu da su ih našli žive, ali još nisu ni blizu kraju akcije”, rekao je Darko Bakšić iz HGSS-a dodajući da su dječaci preživjeli zbog dobrih uvketa u špilji., gdje je stalna temepratura oko 20 stupnjeva. “Našli su dovoljno velik prostor i dovoljno zraka kako bi mogli dočekati pomoć. U Hrvatskoj bi to vjerojatno kobno završilo jer su kod nas temperature vrlo niske, u prosjeku između pet do osam stupnjeva. Bez dovoljno opreme i hrane bi preminuli”, dodao je Bakšić.

“Znaju točno gdje su, mogu im donijeti hranu, odjeću i liječnika. Postoji i mogućnost da dulje borave tamo. U glavama je to dugo, ali je izvedivo”, rekao je. Ispumpavanje vode ide presporo i zato je prvi cilj dječacima dostaviti hranu koja će biti dovoljna za otprilike četiri mjeseca. Dječaci ne zanju plivati ni roniti, a struje su u ponoru jake i zahtjevne, čak iza iskusne ronioce.

Podsjetimo, svih 12 mladih nogometaša i njihov trener pronađeni su živi nakon što su nestali prije deset dana u pećini Tham Luang na sjeveru Tajlanda. Ipak, agonija za mlade nogometaše još uvijek nije gotova. Proći će ajmanje četiri mjeseca dok mladi nogometaši i njihov trener ne izađu ako ne nauče roniti. Stručnjaci, pak, upozoravaju kako je ronjenje kroz opasne koridore uz malu vidljivost iznimno opasno za neiskusne ronioce.

Spasioci će u sljedećih nekoliko dana pokušati ispumpati vodu iz špilje, ali očekuju se nove oborine, što bi moglo dodatno zakomplicirati stvari. Vođa američke komisije za spašavanje Anmar Mirza kazao je za AFP kako bi pokušaj izlaska iz spilje ronjenjem mogao biti vrlo opasan za dječake, čak i smrtonosan jer je ronjenje u špiljama vrlo zahtjevna i tehnička vještina.

“Ako zarone, morat će krenuti putem kojim su spasioci došli do njih, kroz uske prolaze zatrpane blatom i muljem. Za takvo putovanje dobro obučenom mornaričkom specijalcu treba oko šest sati”, rekao je Mirza.

Dječacima i njihovom treneru spasioci će poslati vodu i hranu, kao i medinisko osoblje. Prežvjeli su, dodali su spasioci, pijući vodu u špilji. Tajlandska vojska izjavila je da priprema hranu i potrepštine za četiri mjeseca, a dječaci će biti spašeni kada budu dovoljni jaki za fizičke napore.

Dječaci u dobi između 11 i 16 godina i njihov 25-godišnji nogometni trener nestali su u subotu nakon što su odlučili istraživati 10 kilometara dug špiljski kompleks Tham Luang u pokrajini Chiang Rai, unatoč znaku upozorenja posjetiteljima da su mreža prolaza i komore u špilji često poplavljeni. Tajland je usred kišne sezone kada špilje često poplavljuju. Dječaci su išli na ekskurziju nakon treninga.

Komentiraj