I Francuska uvodi lockdown, na snazi je od petka

Francuski predsjednik Emmanuel Macron obratio se u srijedu javnosti i proglasio uvođenje lockdowna u petak.

“Virus cirkulira brzinom koju nisu predvidjele ni najpesimističnije prognoze”, rekao je Macron na početku obraćanja. Kazao je kako su sve francuske regije u crvenom i naglasio da val koronavirusa zahvaća cijelu Europu.

“Jesmo li sve napravili sve kako treba? Nismo. Ali, napravili smo sve što smo mogli. Naša strategija je, s obzirom na informacije koje smo imali, bila ispravna”, poručio je.

Macron je dodao da je Francusku preplavio drugi val “koji će nesumnjivo bili snažniji i ubojitiji od prvog”. Kazao je kako je siguran da će 9000 pacijenata biti na intenzivnoj do sredine studenog, što bi značilo da će kapaciteti biti gotovo potpuno popunjeni.

Francuski predsjednik kazao je da virus zahvaća sve generacije u teškim oblicima i dodao da je zadatak zaštititi one koji pružaju njegu bolesnima. “Moramo zaštititi ekonomiju”, rekao je Macron i istaknuo da je važan balans. Ništa nije važnije, naglasio je, od ljudskih života.

Tolerancija će vrijediti za vikend, kako bi se dopustio povratak s odmora. Bit će zabranjena okupljanja, a samo će neka putovanja biti dozvoljena. Škole će ostati otvorene, kao i vrtići. Građanima Francuske poručio je da ostanu kod kuće koliko god mogu.

Komentiraj