I dalje se traga za nestalim pilotom Kiowe Tomislavom Baturinom

Nastavljena je potraga za drugim vojnim pilotom, natporučnikom Tomislavom Baturinom, iz vojnog helikoptera Kiowa Warrior koji se jučer ujutro srušio u more Zlarinskog kanala kod Zablaća.

Za Baturinom je jučer poslijepodne tragalo sedam brodova i helikopter. Navečer su u potragu bila uključena dva broda i autonomno podvodno vozilo Remus Hrvatske ratne mornarice (HRM) te operativne službe Ministarstva unutarnjih poslova i spasilački brod iz sastava Lučke kapetanije Šibenik.

Ranije jučer pronađeno je tijelo bojnika Marina Klarina.

Podsjetimo, Ministarstvo obrane i vojni vrh na konferenciji za novinare u ponedjeljak poslijepodne u Zemuniku naveli su da za sada nije utvrđen razlog pada vojnog helikoptera u more u Zlarinskom kanalu u kojem je poginuo jedan pilot, a drugi nestao. Dok se ne utvrdi uzrok nesreće obustavljen je let svih helikoptera Kiowa Warrior.

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec rekao je da je helikopter iz neobjašnjivih razloga udario u more, dok je drugi helikopter, koji je bio u paru s njim, ostao na mjestu događaja dozivajući pomoć.

“Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska izražavaju sućut obitelji poginulog bojnika Klarina te suosjećaju s obitelji natporučnika Baturine za kojim se i dalje traga”, javljaju iz MORH-a. Ministar Krstičević i general zbora Mirko Šundov te zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Križanec posjetili su obitelji stradalih pilota, priopćili su iz MORH-a.

Pukovnik Boris Panić je potvrdio da se zna na kojoj je lokaciji srušeni helikopter, ali da ronioci nisu došli do olupine helikoptera. Ističe da je jučerašnji let bio rutinski i odvijao se kao priprema jedne vježbe s pripadnicima Zapovjedništva specijalnih snaga.

“Riječ je o rutinskom letu od Zadra do Lore u Splitu. Helikopter koji je pao je jedan od novijih helikoptera, relativno je nov, s proizvodnjom iz 2011., što se praktički smatra novima” pojasnio je pukovnik Boris Panić.

Komentiraj