I Britanija opet ide u lockdown, radit će samo škole i nužne trgovine

Britanski premijer Boris Johnson najavio je da Velika Britanija od četvrtka, 5. studenog, ide u ponovni lockdown.

Zatvaraju se sve trgovine koje ne prodaju nužne potrepštine i ugostiteljski objekti, koji će moći vršiti dostavu. Za razliku od proljetnog zatvaranja, ovog puta škole, fakulteti i sveučilišta ostaju otvoreni. Stroge restrikcije uvode se i u socijalni život – građanima će u kućni posjet moći dolaziti samo po jedna osoba.

“Ne vraćamo se na potpuno zatvaranje kao u ožujku i travnju. Mjere koje sam izložio daleko su manje primitivne i manje restriktivne, iako se bojim da je od četvrtka osnovna poruka ista: ostanite kod kuće, zaštite NHS i spasite živote”, poručio je Johnson.

“Božić će ove godine biti drugačiji, možda mnogo drugačiji, ali moja je iskrena nada i uvjerenje da, poduzimajući oštre mjere, možemo omogućiti obiteljima širom zemlje da budu zajedno”, rekao je u obraćanju. Nove mjere trebale bi biti na snazi do 2. prosinca.

Najava novog zatvaranja dolazi nakon što su prognoze pokazale da bi dnevni broj umrlih, ako se mjere ne uvedu, mogao dosegnuti i 4.000.

U subotu je u Velikoj Britaniji potvrđeno 21.915 novih slučajeva zaraze, a preminulo je 326 osoba. S današnjim danom Velika Britanija postala je deveta država u svijetu koja je prešla je brojku od milijun zaraženih nakon SAD-a, Indije, Brazila, Rusije, Francuske, Španjolske, Argentine i Kolumbije.

Komentiraj