FaH

HZZO: Upravno vijeće na osnovnu listu uvrstilo 16 novih lijekova

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) održalo je četvrtak prvu sjednicu u novom sazivu, na kojoj je na osnovnu listu lijekova HZZO-a stavljeno 16 novih lijekova.

Na Osnovnu listu uvršteni su lijekovi za liječenje Gaucherove bolesti (eliglustat), karcinoma dojke (trastuzumab emtazin), kronične limfocitne leukemije (ibrutinib, idelalisib, obinutuzumab), BRAF+ melanoma (trametinib, kobimetinib), melanoma imunoterapijom (pembrolizumab),  splenomegalije (ruksolitinib), idiopatske plućne fibroze (nintedanib, pirfenidon), karcinoma prostate (radij 223 diklorid), mučnine i povraćanja (netupitant+palonozetron), kroničnog C hepatitisa (elbasvir+grazoprevir), HIV infekcije (elvitegravir+kobicistat+emtricabin+tenofovir) te antidot za dabigatran (idarucizumab), priopćeno je iz HZZO-a.

Na dopunsku listu lijekova HZZO-a stavljena su četiri nova lijeka: za liječenje psorijaze (kalcipotriol + betametazon), aktiničkih keratoza (ingenol mebutat), vaginalne infekcije (neomicin + polimiksin B + nistatin) i glaukoma (brinzolamid + brimonidin tartarat).

Uz to, proširene su indikacije za lijekove koji se već nalaze u listama lijekova – na osnovnoj listi lijekova za liječenje karcinoma jajnika i karcinoma vrata maternice (bevacizumab), karcinoma štitnjače (sorafenib), dijabetičkog makularnog edema (ranibizumab) i psorijatičnog artritisa (ustekinumab), a na dopunskoj listi lijekova za liječenje duboke venske tromboze i plućne embolije (rivaroksaban, dabigatran).

Na listu magistralnih lijekova stavljen je lijek za liječenje svraba (permetrin).

Uz njih su dodatno stavljena na liste lijekova nova pakiranja lijekova (44 na osnovnu i 19 na dopunsku listu),  koji su generičke paralele i novi oblici postojećih lijekova u važećim listama.

Navedenim izmjenama proširuje se mogućnost liječenja osiguranih osoba HZZO-a novim lijekovima i prema novim indikacijama, ističe HZZO.

Jednostavnija prijava ozljede na radu

Postupak prijave ozljede na radu  i profesionalne bolesti radnika koji rade na izdvojenim mjestima rada od sada je preciznije uređen novim izmjenama Pravilnika o pravima uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja u slučaju ozljede na radu i profesionalne bolesti.

Izmjena je vezana za implementaciju Okvirnog sporazuma o radu na daljinu, sklopljenog između socijalnih partnera na europskoj razini, te sveobuhvatno uređuje razmjenu podataka o prijavljenim ozljedama na radu i profesionalnim bolestima s ostalim dionicima u sustavu zaštite zdravlja i sigurnosti na radu.

Osim toga, mijenja se i tiskanica prijave o ozljedi na radu i profesionalnoj bolesti, radi usklađivanja s odredbama Zakona o općem upravnom postupku, kako bi se pravno bolje uredila zaštita prava osiguranih osoba u sustavu obveznog zdravstvenog osiguranja zaštite zdravlja na radu i time pridonijelo ostvarenju načela zakonitosti i zaštiti prava stranaka koje sudjeluju u postupku utvrđivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja za slučaj ozljede na radu i profesionalne bolesti.

Izmjenama Odluke o osnovama za sklapanje ugovora o provođenju specifične zdravstvene zaštite radnika uvode se novi postupci prevencije psihosocijalnih rizika, sa ciljem smanjenja ozljeda na radu i promicanja zaštite zdravlja i sigurnosti na radu.

Komentiraj