FaH

HZZO: Do 30. lipnja produljeni ugovori s provoditeljima zdravstvene zaštite

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) produljilo je, prema uputi Ministarstva zdravlja, ugovore sa svim partnerima HZZO-a u primarnoj, specijalističko-konzilijarnoj i bolničkoj zdravstvenoj zaštiti do 30. lipnja, a u tijeku su pripreme za definiranje uvjeta za sklapanje novih ugovora za buduće razdoblje, priopćeno je u utorak iz HZZO-a. do 30. lipnja

HZZO je lani proveo 2411 kontrola ugovornih partnera, te su u 1311 slučajeva izrečene predviđene mjere –  635 opomena, 287 opomena s naplatom štete, 295 opomena s novčanom kaznom, 84 opomene s novčanom kaznom i naplatom štete, te 10 opomena pred raskid ugovora.  Kod 1100 ugovornih partnera, odnosno njih 46 posto, nisu utvrđene nepravilnosti.

HZZO je redovno provodio i kontrole bolovanja te je zabilježen porast stope bolovanja (3,03) u odnosu na 2014. godinu (2,76).

Na porast stope bolovanja utjecala je značajnija epidemija gripe i njene posljedične komplikacije, no usprkos tome stopa bolovanja u Hrvatskoj još uvijek je manja nego u mnogim zemljama Europske unije (primjerice u Sloveniji je stopa bolovanja 4,04).

Upravno vijeće uvrstilo je nova ortopedska pomagala na listu pomagala HZZO-a, te je dopunjen Pravilnik o ortopedskim i drugim pomagalima čime su stvoreni kvalitetniji uvjeti za informatizaciju propisivanja i izdavanja pomagala koja su već uvrštena u Popis pomagala.

Pritom su dodatno definirani brojni modeli igala za inzulinske injektore i pojedini anatomski ulošci za inkontinenciju. Također, bolje je definiran standard pulsnog oksimetra za kućnu uporabu, kako bi se omogućila isporuka pomagala ujednačenih karakteristika, te je bolje definirana medicinska indikacija za setove za brzo određivanje količine šećera u krvi (tzv. glukometri), kako bi se poboljšao i pojasnio način predlaganja i propisivanja glukometara.

Komentiraj