Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) osigurao je ukupno 7,5 milijuna kuna za provođenje hitne medicinske pomoći ozlijeđenim i oboljelim osobama na državnim cestama tijekom turističke sezone, od lipnja do rujna 2016., rečeno je u srijedu na sjednici Upravnog vijeća HZZO-a.

Hitnu medicinu organizirat će županijski zavodi za javno zdravstvo.

U skladu s uputom Ministarstva zdravlja organizirat će se dodatni timovi hitne medicine za dežurstva na utvrđenim dionicama autocesta, državnih cesta te Jadranske magistrale na ukupno 17 punktova: Karlovac, Brinje, Lovinac, Skradin, Dugopolje, Zagvozd, Kutina, Lužanj, Županja, Delnice-Lučice,  Pazin, Korenica, Tisno, Karlobag, Gračac, Novalja, te na državnoj cesti na punktu Dubrovnik.

Na svim punktovima dežurstva će biti organizirana od 15. lipnja do 5. rujna, od 0 do 24 sata, te od 9. rujna do 26. rujna vikendom od petka u 8 sati, do ponedjeljka u 8  sati.

Na punktu Dubrovnik dežurstvo dodatnog tima bit će od 15. lipnja do 1. listopada 2016. godine od 0 do 24 sata.

Za organizaciju dodatnih timova hitne medicine osigurano je ukupno oko 7,5 milijuna kuna, priopćeno je iz HZZO-a.

Novi lijekovi na listama HZZO-a

Također se u redovitoj proceduri na liste lijekova stavljaju novi lijekovi (8 na osnovnu listu i 6 na dopunsku listu), nove generičke i kliničke paralele te novi oblici i/ili nova pakiranja već postojećih lijekova u listi (na osnovnu listu dodatna 34 lijeka u 50 pakiranja, a na dopunsku listu 5 lijekova u 14 pakiranja).

Mijenjaju se i određeni podaci uz postojeće lijekove, koji se odnose na promjenu imena lijeka, nositelja odobrenja, cijene i slično, proširuju se indikacije za primjenu lijekova koji se već nalaze na listi, te se promjenom režima izdavanja pripravaka za liječenje fenilketonurije, podizanjem preko recepta u ljekarni, olakšava dostupnost ove terapije oboljelima od te rijetke bolesti.

Na osnovnu listu lijekova se stavlja 8 novih lijekova u 13 pakiranja

HZZO posebno ističe adrenalinski autoinjektor, važan za samoliječenje u slučaju alergije na alergene, npr. ubode ili ugrize kukaca, hranu ili lijekove, koji trenutno spašava ljudske živote.

Osim njega tu je i novi pripravak ljudske plazme, zatim liposomalni doksorubicin za liječenje metastatskog karcinoma dojke, ceftazolan s tazobaktamom kao rezervni antibiotik, fusidatna kiselina za liječenje kožnih infekcija, folitropin alfa s lutropinom alfa za stimulaciju ovulacije, apremilast za liječenje psorijaze i psorijatičnog artritisa, te sekukinumab za liječenje spondilitisa spondiloartritisa, psorijatičnog artritisa i psorijaze.

Na dopunsku listu lijekova se stavlja 6 novih lijekova u 7 pakiranja

Otilinijev bromid za liječenje sindroma iritabilnog crijeva, ciklopiroksolamin za liječenje gljivičnih infekcija kože, etinilestradiol s levonorgestrelom i etinilestradiol s dienogestom za supstitucijsku terapiju, acemetacin kao nesteroidni antireumatik i tiotropij bromid s olodaterol kloridom za liječenje KOPB-a.

Ovim načinom se uređuju određeni podaci u listi lijekova, a dodatno se, stavljanjem novih lijekova i novih pakiranja lijekova te proširenjem indikacija uz postojeće lijekove na listi, proširuje spektar lijekova koji se u okviru osiguranih sredstava mogu primjenjivati u liječenju osiguranih osoba HZZO-a.

Komentiraj