HZZ objavio popis korisnika potpore, za 84 tisuće poslodavaca milijardu i pol kuna

Premijer Andrej Plenković u srijedu je izajvio da je skoro 84 tisuće poslodavaca za skoro 485.000 radnika primilo milijardu i 550 milijuna kuna potpora.

“Vlada je reagirala brzo i izdašno te da poslodavci imaju sredstva u iznosu minimalne plaće. Ta mjera je bila brza. Unutar 10 dana od zaprimanja zahtjeva je bila realizirana i bila je potpuno transparentna. Želim ponoviti da smo za prvi krug potpore 1 milijardu i 550 milijuna kuna, potporu je primilo skoro 84 tisuće tvrtki za skoro 485 tisuća radnika”, kazao je Plenković.

Dodao je da će HZZ i Porezna uprava voditi računa da ne bude nikakvih zlouporaba, a Ministarstvo će u suradnji s HZZ-om sigurno djelovati brzo i učinkovito i za travanj, s time da će iznos za travanja biti 4 tisuće kuna, prenosi N1.

Na Plenkovića se nadovezao ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

“Javnom objavom o tome što smo učinili za mjesec ožujak, Vlada je vrlo jasno i vrlo rano iskazala želju i solidarnost za očuvanje radnih mjesta. Za očuvanje radnih mjesta smo iskoristili upravo tu mjeru za potpore. Znatnijeg povećanja nezaposlenosti u odnosu na druge zemlje nismo imali. Što se tiče same mjere za mjesec ožujak, radilo se o potpori od 3250 kuna plus pripadajući doprinosi. Za mjesec travanj i svibanj ta mjera iznosi 4 tisuće kuna po očuvanom radnom mjestu”, kazao je Aladrović.

Ministar rada je dodao da je smisao objave ovog popisa upravo osiguranje transparentnosti korištenja javnog novca.

“Ono za što smo se odlučili i što je naša obvaze aprema građanima je imati javno dostupne podatke o svima onima koji koriste potporu. Želimo poslati snažnu poruku da cijeli ovaj proces borbe s koronavirusom iz ekonomskog i finanjcijskog aspekta vodimo maksimalno transparentno. Kada krenu potpore za travanj i svibanja, također ćemo nadomjestiti s novim podacima. Još jednom ću naglasiti da ćemo kontinuirano u sljedećem razdoblju provoditi kontrolu trošenja javnog novca, kontrolu trošenja potpora i kontrolu korištenja subvencija koje smo isplatili. Ovdje moramo jamčiti hrvatskim građanima da će potpore imati smisao. Još jednom naglašavam da smo u kontaktu sa svim socijalnim partnerima i ukoliko bude potrebe dotjerivat ćemo ove mjere i dotjerivat ćemo ove potpore”, ističe ministar.

“Što se tiče konkretno ove mjere ona je predložena za ožujak, travanj i svibanj. Nakon toga ćemo pratiti dalje situaciju i vidjeti na koji način ćemo dalje pomagati gospodarstvu. Ukoliko se ne dogodi porast u gospodarstvu, spremni smo i dalje podupirati gospodarsku aktivnost. Želimo da se gospodarska aktivnost odvija što je to više moguće. Mi ćemo i dalje kontrolirati što se događa s prihodima i što se događa u mjesecu svibnju s poduzetnicima. Apsolutno ćemo pružiti podršku, međutim očekujemo i kretanje poduzetničkih aktivnosti”, rekao je Aladrović.

HZZ je na svojim stranicama objavio popis korisnika potpora, kao i statistiku.

Ožujak 2020. – popis korisnika

Ožujak 2020. – statistika

Komentiraj