HZZ: Ne ukida se niti jedna mjera iz Programa aktivne politike zapošljavanja

Sanjin Strukic/PIXSELL

Ne ukida se niti jedna mjera iz Programa aktivne politike zapošljavanja niti se privremenom obustavom ona dovodi u pitanje, nego se samo pojedine mjere redefiniraju tako da se sredstva efikasnije koriste, priopćio je u utorak Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ).

U priopćenju se navodi kako se posljednjih dana pogrešno tumačila privremena obustava dijela mjera iz Programa aktivne politike zapošljavanja, pa iz HZZ-a objašnjavaju kako se izmjenama nastojalo postići da pojedine mjere budu efikasnije i učinkovitije, poglavito prema onim nezaposlenim osobama koje su najugroženije na tržištu rada.

“I naša analiza i vanjska evaluacija učinkovitosti mjera koja je dovršena prije četiri mjeseca pokazala je da se kod pojedinih mjera novac iz proračuna trošio nekontrolirano i nedovoljno učinkovito po nezaposlene, zbog čega smo uz dogovor sa socijalnim partnerima odlučili obustaviti daljnju provedbu dijela djela mjera na postojeći način, odnosno redefinirati ciljane skupine i uključivati u mjere skupine koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada. Sredstva smo odlučili usmjeriti na one mjere koje daju brze i dobre rezultate, kao i na redefinirane mjere koje pravednije i učinkovitije ostvaruju svoju osnovnu funkciju, a to je zapošljavanje nezaposlenih”, stoji u priopćenju HZZ-a.

Negiraju tvrdnje da su smanjena sredstva za Program aktivne politike zapošljavanja, štoviše ističu da će ona ove godine biti još veća.

“Udio sredstava iz proračuna se, istina, smanjio, ali udio iz europskih fondova se znatno povećao. Kod donošenja odluke nije se radilo o pitanju količine sredstava nego stvarnoj učinkovitosti pojedinih mjera”, navodi se.

Objašnjava se kako se to posebno odnosilo na mjeru stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa (SOR), koja se dosad provodila krajnje neselektivno, i za nedeficitarna zanimanja, za osobe sa VSS-om i bez institucije mentorstva, što je ozbiljno rušilo cijenu rada.

Ističe se primjer po kojemu su uredi kojima je trebao inženjer građevine uzimali mlade s burze kako bi besplatno imali kvalitetnog radnika bez troškova, pa su  radnici s VSS-om radili za 2400 kuna, a čime je  u potpunosti zaustavljeno klasično zapošljavanje mladih.

Mjera će i u budućnosti ostati, ali bitno redefinirana, bit će puno otvorenija najugroženijim skupinama na tržištu rada, a to su mladi koji su najviše do četiri mjeseca u evidenciji nezaposlenih te dugotrajno nezaposlene mlade osobe.

Za dugotrajno nezaposlene osobe, nezaposlene osobe bez završene srednje škole i osobe iznad 29 godina te osobe iznad 54 godine ostaje mogućnost korištenja svih mjera, a to su: potpore za zapošljavanje, potpore za usavršavanje, potpore za samozapošljavanje, zapošljavanje u javnim radovima i potpore u cilju zadržavanja radnog mjesta, navodi se u priopćenju HZZ-a.

Mlade osobe, osim SOR-a, mogu koristiti sve navedene mjere. Sve skupine nezaposlenih osoba mogu biti uključene u programe obrazovanja i osposobljavanja na radnom mjestu.

“Dakle, krug potencijalnih korisnika će biti uži, ali broj korisnika će biti isti ili veći. O tome se u biti i radi, da se sredstva iz tih mjera troše za što su doista i namijenjena, a to je zapošljavanje nezaposlenih. Do sada se novac dijelom trošio nekontrolirano i neučinkovito po nezaposlene”, zaključuje se u priopćenju.

Komentiraj