HZMO: Od rujna rastu osnovne mirovine za 69 kuna

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO-a) u petak je donijelo odluke o usklađivanju mirovina od 1. srpnja 2020.

Upravno vijeće HZMO-a je na temelju dobivenih službenih podataka Državnog zavoda za statistiku o nominalnom indeksu bruto plaća i indeksu potrošačkih cijena donijelo Odluku o aktualnoj vrijednosti mirovine od 1. srpnja 2020. prema stopi usklađivanja koja iznosi 1,41%, navode iz HZMO-a.

Nova aktualna vrijednost mirovine za jedan osobni bod, radi određivanja mirovine i usklađivanja mirovina i ostalih prava iz mirovinskog osiguranja od 1. srpnja 2020. iznosi 69,42 kuna

Stopa usklađivanja aktualne vrijednosti mirovine koja se primjenjuje 1. srpnja svake kalendarske godine određuje se tako da se AVM uskladi po stopi koja se dobije zbrajanjem stopa promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i stopa promjene prosječne bruto plaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodište koje mu prethodi, objašnjavaju iz HZMO-a.

Ako je udio stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa manji ili jednak 50%, stopa usklađivanja mirovina određuje se tako da se zbroji 30% stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 70% stope promjene prosječne bruto plaće. Ako je udio stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa veći od 50%, stopa usklađivanja mirovina određuje se tako da se zbroji 70% stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 30% stope promjene prosječne bruto plaće, navode.

Udjel stope promjene indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa promjene (8,7%) manji je od 50%, što znači da se stopa usklađivanja mirovina određuje tako da se zbroji 30% stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena (-0,2%) i 70% stope promjene prosječne plaće (2,1%) tako da stopa usklađivanja od 1. srpnja 2020. godine iznosi 1,41%.

Isplata povećanih mirovina od rujna

Mirovine povećane prema novoj aktualnoj vrijednosti, isplaćuju se u rujnu (mirovina za kolovoz) kad će se isplatiti i razlika za srpanj.

Također je donesena i Odluka o najnižoj mirovini za jednu godinu mirovinskog staža od 1. srpnja 2020., kojom najniža mirovina za svaku godinu mirovinskog staža od 1. srpnja iznosi 69,42 kuna te Odluka o osnovici za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja i o usklađivanju novčanih naknada zbog tjelesnog oštećenja od 1. srpnja 2020. kojom osnovica za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja, nastalog zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti, od 1. srpnja iznosi 1.590,01 kuna, priopćeno je iz HZMO-a.

Komentiraj