HZJZ se oglasio o Capakovom kršenju mjera o kojima nas je danima podsjećao

 

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak od četvrtka navečer nalazi se u samoizolaciji, nakon što je otkriveno da se na konferenciji u Edukacijskom centru Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, nalazila osoba koja je zaražena koronavirusom.

Kako je jučer objavljeno, prvi nalaz Capaka bio je negativan.

Sjećamo se onih redovitih konferencija za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite na kojima je Capak iz dana u dan objašnjavao javnosti važnost pridržavanja mjera socijalne distance. Ipak, na fotografijama sa konferencije vidljivo je da se sam Capak tih mjera nije pridržavao.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je priopćenje o Capakovom ponašanju na konferenciji. Za njih je najvažnija činjenica da se na fotografiji ne nalazi osoba zaražena koronavirusom. O Capakovom nepridržavanju mjera nije bilo ni riječi.

Evo što su u priopćenju napisali iz HZJZ-a: “Slike su snimljene nakon što je press konferencija završila i niti na jednoj slici nije osoba koja je kasnije dobila simptome i postala pozitivna. Osobe koje su prisustvovale konferenciji moraju u samoizolaciju zato što je Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti u svom dokumentu od 8. travnja 2020. godine donio definiciju bliskog kontakta prema kojoj je to „osoba koja je s osobom zaraženom covidom-19 boravila u zatvorenom prostoru (kućanstvo, razred prostorija za sastanke, čekaonica itd) duže od 15 minuta“. Navedeno se može provjeriti u dokumentu ECDC-a pod nazivom „Praćenje kontakata: javnozdravstvene mjere u slučaju osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženima covidom-19, uključujući zdravstvene radnike u Europskoj uniji”.

Markotić upozorava da bi mogle se uvesti sankcije

U intervjuu za Večernji list, pak, danas je ravateljica Klinike za infektivne bolesti ‘dr. Fran Mihaljević’ Alemka Markotić pozvala na bolje pridržavanje epidemioloških mjera zaštite od koronavirusa.

“Nažalost, sve se više ljudi ne drži distance ni u trgovinama ni igdje. Bolje da se pokušamo držati pravila, maske se moraju nositi u javnom prijevozu i zatvorenim prostorima”, rekla je Markotić.

Poručila je i da nitko od njih nije za to da se uvode sankcije. Smatra da se svi možemo odgovorno ponašati.

Markotić kaže kako se nada da se u Hrvatskoj neće morati uvoditi kazne za nepridržavanje mjera. “Ako se više žarišta javlja na više mjesta, ako ne možemo utvrditi odakle su se infekcije počele javljati, onda će se na tim mjestima provoditi mjere i uvoditi ograničenja kakva smo imali prije, od karantena do zatvaranja određenih mjesta za koje se pokaže da bi mogla biti izvor širenja zaraze”, kazala je Markotić.

MARKOTIĆ: “Maske se moraju nositi u javnom prijevozu i zatvorenim prostorima”

Ni Maja Grba Bujević ne sluša vlastite savjete

Nije ovo prvi put u posljenjih mjesec dana da si članovi Stožera ‘skaču u usta’.

Prije pet dana nešto slično napravila je i načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva Maja Grba Bujević, koja je u jutarnjem gostovanju na N1 televiziji kritizirala političare jer ne drže fizičku distancu.

Istog poslijepodneva otišla je u Kliniku za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, da baš ondje prekrši pravilo o distanci, i to s premijerom Andrejem Plenkovićem i šefom Nacionalnog stožera civilne zaštite, ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem.

Jedina razlika je što Grba Bujević nije završila u samoizolaciji.

Članica stožera civilne zaštite napala političare, a onda i sama prekršila distancu

Komentiraj