HZJZ: Počinje Europski tjedan testiranja na HIV

Služba za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u sklopu projekta Živjeti zdravo, na čelu s prof.dr.sc. Sanjom Musić Milanović, pridružuje se Europskom tjednu testiranja na HIV provođenjem besplatnog i anonimnog testiranja brzim testovima, nastavkom kampanje „Nema maženja bez paženja“, kojoj su se tijekom 2020. godine već pridružile brojne osobe iz hrvatskog javnog života.

Europske zemlje tijekom tjedna testirabha pozivaju se da svojim aktivnostima doprinesu informiranju građana o važnosti testiranja, ranog otkrivanja infekcije HIV-a te pravovremenog liječenja.

“Hrvatski zavod za javno zdravstvo, u sklopu projekta Živjeti zdravo, i ove se godine pod sloganom „Nema maženja bez paženja“ pridružuje ETW-u provođenjem besplatnog i anonimnog testiranja na HIV brzim testom, putem kojeg korisnici svoj HIV status saznaju za svega par minuta. Pouzdanost brzog testa za otkrivanje HIV infekcije koji se koristi u Savjetovalištu za promicanje spolnog zdravlja HZJZ-a je 99,8%”, kazala je Lana Kasumović, voditeljica Odsjeka za promicanje spolnog zdravlja sa savjetovalištem Službe za promicanje zdravlja.

Testiranja će se provoditi radnim danima, od 23. studenog do 1. prosinca u Zagrebu, u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, na adresi Rockefellerova 12 (prizemlje), od 15 do 19 sati.

Testirati se mogu punoljetne osobe, dok se maloljetnici mogu testirati samo uz pratnju i suglasnost svojih roditelja, skrbnika ili zakonskih zastupnika. Savjete i informacije o spolnom zdravlju i HIV-u mogu dobiti svi građani Republike Hrvatske bez obzira na dob.

 

Komentiraj