HZJZ objavio zašto je u ponedjeljak utrošeno samo 3.120 doza cjepiva, Plenković poručio da je to nemoguće

Nakon što je N1 objavio da je u ponedjeljak utrošeno samo 3.120 doza cjepiva, o svemu se oglasio i Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Od nedjelje 25. travnja u 12h do ponedjeljka 26. travnja u 12h upisano je u bazu cijepljenih osoba e-Cijepih 3.120 utrošenih doza cjepiva.

U nedjelju 25. travnja utrošeno je 91,8% doza cjepiva zaprimljenih u županijama i Gradu Zagrebu, odnosno praktički sve doze cjepiva koje su se mogle utrošiti. Manji dio doza nužno je zadržati za drugu dozu koje se sljedećih dana neodgodivo trebaju aplicirati, a i kod organizacije svakog cijepljenja organizator treba biti siguran da je dovoljno doza za sve osobe koje su pozvane na cijepljenje.

U ponedjeljak 26. travnja u Hrvatsku je stiglo 95.940 doza cjepiva Pfizer koje su tijekom ponedjeljka distribuirane najprije u županijske zavode za javno zdravstvo i Grad Zagreb, a potom i do konačnih cjepitelja.

Slijedom navedenog, u razdoblju od 12h u nedjelju 25. travnja do 12h u ponedjeljak 26. travnja u Gradu Zagrebu i županijama diljem Hrvatske nije bilo na raspolaganju većih količina cjepiva koje bi se mogle utrošiti.

Novo izvješće o cijepljenju koje će Hrvatski zavod za javno zdravstvo pripremiti 28. travnja ujutro odnosit će se na razdoblje od 26.4. u 12h do 27.4. u 12h, a u njemu će se moći primijetiti započeto cijepljenje s dozama Pfizer cjepiva koje su stigle tijekom ponedjeljka 26. travnja”, navodi se u priopćenju HZJZ-a.

Premijer Andrej Plenković poručio da je to nemoguće

Te je brojke komentirao Plenković najprije u Splitu.

“Gdje je 3.000 doza? Ma nemoguće. Teza da se danas distribuira u Hrvatskoj 3.000 doza ne stoji. Ma ne, ne, nemoguće. Ne znam na što vi mislite. Gdje su te tri tisuće doza?”, kazao je premijer.

“Ja sam mislio da vi govorite o Splitu i nekim podacima o 300 cjepiva. Nisam ja tu da komentiram vaše zbrajanje, nego da organiziramo cijepljenje što učinkovitije. Što se tiče tih podataka, ne znam jesu li to podaci koji se odnose na nedjelju. Bilo bi dobro da Stožer vama kaže jesu li to podaci za nedjelju ili neki drugi dan”, dodao je.

 

Komentiraj