HINA/ Miljenko KLEPAC

HZJZ objavio preporuke za zaštitu od velikih hladnoća

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je preporuke vezano za zaštitu od velikih hladnoća koje su posljednjih dana zahvatile Hrvatsku, a očekuju se i ovaj tjedan, navodeći što može nepovoljno utjecati na zdravlje i prouzročiti smrzotine, posebno kod kroničnih bolesnika, djece i starijih ljudi.

Smrzotine prvo zahvaćaju nos, uške i prste, ističu iz HZJZ-a, te napominju da se pravilnim postupanjem i pripremom mogu spriječiti ili bitno umanjiti posljedice koje te vremenske pojave mogu prouzročiti.

Kod niskih temperatura treba izbjegavati izlazak rano ujutro.

Starijima, ali i svim srčanim bolesnicima te oboljelima od plućnih bolesti preporučuje se da ne izlaze u ranojutarnjim i noćnim satima kada su temperature vrlo niske. Vanjski sloj odjeće mora biti nepropusan za vjetar i vlagu. Najbolje je nositi odjeću od vune, polipropilena i svile koji zadržavaju više topline od pamuka. Obvezni su kapa, šal i rukavice

Ako već morate izaći, a temperature su niske, ističu iz HZJZ-a, glava se treba zaštititi kapom, ruke rukavicama,  a usta prekriti šalom kako bi spriječili izravno udisanje hladnog zraka. Važno je da je obuća topla i komotna, bez visokih peta. Visoka peta umara, kao i potpuno niska obuća.

Također se preporučuje da se na otvorenom ne ostaje dugo.

Ako dugo boravite na otvorenom i izloženi ste hladnoći te se pojavi drhtavica, to je znak da se hitno trebate vratiti u zatvoreni prostor. Također, treba izbjegavati sve aktivnosti koje mogu uzrokovati umaranje i ubrzano disanje na vanjskim niskim temperaturama, stoji u prepopruci HZJZ-a.

Liječnici upozoravaju da se pri uzimanju tekućine osobito preporučuju topli napici te da se izbjegavaju alkohol i kofein.

Starije osobe s vremenom gube mogućnost osjeta promjena temperatura pa im se osim praćenja vremenske prognoze preporučuje i da imaju termostat u kući.

Građanima se preporučuje i da budu u kontaktu sa starijim članovima obitelji. “Starije su osobe sklone oticanju nogu i zimi trebaju paziti na elemente koji im pogoršavaju teškoće. Nužno je izbjegavati dugo stajanje i sjedenje. U hladnim mjesecima često treba biti u kontaktu sa starijom osobom koja mora uvijek uza sebe imati osobne podatke, ime i prezime, adresu stanovanja i broj telefona”, navode iz HZJZ-a.

Komentiraj