HZJZ objavio preporuke za mise na pravoslavni Badnjak i Božić

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je u ponedjeljak preporuke za održavanje vjerskih pbreda na pravoslavni Badnjak i Božić.

“Preporuke za održavanje obreda izdaju se sa svrhom zaštite vjernika koji ih pohađaju, smanjujući rizik prijenosa bolesti”, navode iz HZJZ-a-

Opće preporuke

Korištenje zaštitnih maski: Tijekom cijelog boravka u hramu, osobito za vrijeme govora i pjevanja, vjernici trebaju nositi maske za lice ili medicinske maske (osim u vrijeme pričesti).

Fizički kontakt: Prije obreda i nakon obreda pridržavati se ograničenja vezanih za fizički kontakt s osobama koje nisu članovi kućanstva. Izbjegavati fizički dodir (rukovanje i ljubljenje) pri čestitanju Božića.

Dezinfekcija ruku: Pri ulasku u hram potrebno je dezinficirati ruke.

Preporuke za održavanje obreda

Trajanje obreda: Preporučuje se kraćenje svih obreda u božićno vrijeme. Potrebno je koliko god je moguće skratiti trajanje, a povećati broj obreda te svi obredi trebaju završiti najkasnije do 22 sata.

Broj vjernika u hramu

Potrebno je ograničiti maksimalni broj vjernika na obredu u hramu tako da se udovolje sljedeći uvjeti: broj vjernika koji mogu istovremeno biti u hramu ovisi o unutarnjoj površini hrama tako da ne smije biti više od jednog vjernika na sedam (7) kvadratnih metara prostora predviđenog za vjernike (dakle, u površinu hrama se ne računa prostor oko oltara) i istovremeno treba osigurati dva metra razmaka u svim smjerovima između vjernika. Obavijest o najvećem dopuštenom broju vjernika treba biti istaknuta na ulazu te je potrebno zadužiti osobu koja će nadzirati broj vjernika koji ulaze u hram.

Održavanje fizičke udaljenosti

Članovi istog kućanstva i obitelji koje zajedno dođu na obred ne trebaju održavati međusobni razmak od dva metra, ali između jednog kućanstva/obitelji i drugog kućanstva/obitelji treba biti razmak od dva metra. U redu za pričest treba održavati razmak od dva metra i smjer kretanja treba biti takav da se nakon pričesti vjernik ne vraća istim putem kojim je išao na pričest, već da zaobiđe klupe i vrati se na svoje mjesto.

Pričest

Podjelu pričesti preporučuje se organizirati na način koji ne uključuje zajedničko dijeljenje i korištenje istih predmeta.

Zborno pjevanje

Obred je potrebno organizirati bez zbornog pjevanja.

Komentiraj