HZJZ objavio pravila za izborne skupove

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je u srijedu preporuke za skupove uoči lokalnih izbora s ciljem da se spriječi širenje zaraze koronavirusom.

Kako navode, preporuke se izdaju radizaštite sudionika predizbornih skupovatijekom izbornog procesas obzirom na epidemiološku situaciju i epidemiju bolesti COVID-19 u Hrvatskoj. Preporuke se odnose na organizatore, građane, službene osobe i govornikete ostale osobe koje će sudjelovati na izbornim skupovima.

HZJZ preporučuje da se, ako postoji mogućnost, izborni skupovi organiziraju na otvorenom, maske za lice obavezne su i u zatvorenim i na otvorenim prostorima, osim za govornike dok drže govor. Kroz cijelo vrijeme boravka u prostorima, uključujući dolazak i odlazak, preporučuje se održavanje fizičke udaljenosti među osobama (organizatora, službenih osoba i govornika) od dva metra.

Na ulazu u prostor gdje se skup održava ili neposredno nakon ulaza na vidljivom mjestu treba postaviti obavijest o obvezi pridržavanja općih higijenskih i mjera fizičkog distanciranja te dozatore s dezinfekcijskim sredstvom za ruke i jasno istaknuti obavijest o obvezi dezinfekcije.

Sve osobe koje sudjeluju na izbornom skupu prije dolaska trebaju izmjeriti tjelesnu temperaturu, pa ako je u jutarnjim satima viša od 37.2 stupnjeva Celzijusa, ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti, ne treba dolaziti na skup. Na vidljivim mjestima trebaju biti istaknute obavijesti da osobe s povišenom temperaturom ili drugim simptomima i znakovima bolesti dišnih puteva ne smiju sudjelovati u okupljanju.

Također, preporučuje se vođenje evidencije osoba koje sudjeluju (organizatora, službenih osoba i govornika) na skupu radi lakšeg praćenja kontakata u slučaju zaraze koronavirusom. Preporuka je i da se na skupovima unaprijed označe sva sjedeća mjesta, koja trebaju međusobno biti udaljena najmanje dva metra. U zatvorenom se preporučuju isključivo sjedeća mjesta, a ako to nije moguće, nužno je osigurati minimalan razmak svakog prisutnog građana od dva metra.

Prodaja i posluživanje hrane i pića na skupovima nije dopuštena. Zatvorene prostore za izborne skupove preporučuje se prozračivati najmanje dvaput dnevno, pola sata prije i nakon programa predizbornog skupa ili, ako je moguće, da se prozori ostave otvorenima. Organizacija skupa moguća je isključivo u prostorima koji mogu udovoljiti tehničkim i sigurnosnim uvjetima da se može poštivati fizička udaljenost od dva metra.

Preporuke-za-sprječavanje-zaraze-bolešću-COVID-19-tijekom-održavanja-izbornih-skupova

Komentiraj