HZJZ: Idućeg tjedna distribucija 240.000 doza cjepiva protiv gripe

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u četvrtak je priopćio kako je ove godine, zbog povećanog interesa građana, nabavljeno 460.000 doza cjepiva protiv gripe, što je nešto više od procijenjenih potreba početkom godine.

“Početkom godine tražilo se od liječnika koji cijepe da na temelju odaziva na cijepljenje procijene potrebe za ovu jesen. Ukupno je traženo 449.300 doza, a nabavljeno 460.000 doza. Također, takav povećani interes koji se nije mogao predvidjeti u siječnju, rezultirao je dodatnom nabavom za 130.000 doza koja je u tijeku”, navodi se u priopćnju.

HZJZ napominje da većina distribuiranog cjepiva ide liječnicima obiteljske medicine. Trenutno je, dodaju, distribuirano 220.000 doza cjepiva, a kroz sljedećih tjedan dana će se distribuirati preostalih 240.000 doza. Dodatne količine od 130.000 doza se očekuju početkom prosinca.

“Zbog dinamike distribucije svi koji se žele cijepiti neće to moći uraditi prije sljedećeg tjedna ili početka studenog. Također, oni koji ne uspiju u studenom doći do željenog cijepljenja, moći će se cijepiti dodatnim količinama dostupnim u prosincu”, objašnjavaju.

Iz HZJZ-a ističu da se protiv gripe nije kasno cijepiti niti u studenom ili prosincu. “Nema potrebe stvarati pritisak na liječnike sljedećih dana jer trenutno raspolažu tek s dijelom ukupne količine cjepiva”, zaključuju.

Komentiraj