HZJZ: Cijepljen svaki peti građanin Hrvatske, najviše u dobnoj skupini od 70 godina i više

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, s platforme eCijepih, na dan 30. travnja 2021. godine, u Hrvatskoj je 20.9% odraslog stanovništva primilo najmanje jednu dozu cjepiva protiv bolesti covid-19. Do sada je, sukladno Planu cijepljenja koji provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, cijepljen svaki peti građanin Hrvatske, priopćili su iz HZJZ-a.

Najveći obuhvat cijepljenjem postignut je u dobnoj skupini osoba od 70 godina i više, od kojih je 54% osoba primilo najmanje prvu dozu cjepiva. Ovo su podaci koji pokazuju kako obuhvat cijepljenja raste s posebnom pažnjom prema našim najugroženijim građanima.

Od 27. prosinca 2020. do 30. travnja 2021. u Hrvatskoj je utrošeno 901.120 doza cjepiva, a s obzirom na velik broj doza cjepiva koje stižu tijekom svibnja i u lipnju, dinamika cijepljenja će omogućiti cijepljenje više od 1.848.462 osobe do kraja lipnja, odnosno više od 55% odraslih osoba.

Prema podacima iz središnjeg registra cijepljenih osoba e-Cijepih, 30.4. su utrošene čak 28.394 doze, dok je 29.4. ostvaren apsolutni rekord u cijepljenju s apliciranih 46.887 doza samo u jednom danu.

“Svakodnevno praćenje tijeka cijepljenja u Republici Hrvatskoj omogućuje nam da i nadalje učinkovito upravljamo organizacijom i provođenjem programa cijepljenja u kojem nam je cilj do kraja lipnja cijepiti više od polovine punoljetnih građana naše zemlje”, ističe ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak i dodaje: “Od idućeg tjedna povećava se broj cijepnih mjesta u cijeloj zemlji i obuhvat cijepljenih građana jer nam pristižu znatno veće količine cjepiva svih vrsta u odnosu na dosadašnje razdoblje. Organizacijski i kadrovski smo, uz potporu Ministarstva zdravstva i svih dionika zdravstvenog sustava, pripremili sve uvjete za uspješnu kampanju cijepljenja.”

Komentiraj