HŽ za milijardu kuna europskog novca kupio od Končara 21 vlak

Hrvatske željeznice (HŽ) kupile su za oko milijardu kuna europskog novca 21 vlak od tvrtke Končar električna vozila.

O tom poslu danas je održana svečanost potpisivanja Ugovora o kupoprodaji 21 elektromotornog vlaka, javio je HRT. Novi vlakovi financiraju se iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. u sklopu projekta Obnova voznog parka HŽ Putničkog prijevoza novim elektromotornim vlakovima. Ukupna vrijednost Ugovora o kupoprodaji iznosi 844,7 milijuna kuna bez PDV-a.

Ovim projektom HŽPP nastavlja modernizirati svoj vozni park s 11 elektromotornih vlakova za gradsko-prigradski i 10 elektromotornih vlakova za regionalni prijevoz, koji će putnicima pružiti veću udobnost, osigurati veći kapacitet i pouzdaniji prijevoz.

Ovo je vrlo važan projekt za razvoj modernog željezničkog prijevoza, istaknuo je premijer Andrej Plenković, koji je bio na potpisivanju ugovora. Premijer je dodao da će se do 2023. skratiti vrijeme putovanja, a putovanja učiniti udobnijima. “To je nadogradnja i dodana vrijednost dosadašnjim ulaganjima u željeznicu”, poručio je premijer.

Plenković kaže da je u sljedećem desetljeću plan investirati oko tri milijarde eura u željeznicu. “Dovršetak nizinske pruge Rijeka-Zagreb-Botovo, cijela trasa koridora 10 od Zagreba do Vinkovaca te Tovarnika. Kroz sljedeće tri godine očekuje se završetak modernizacije i elektrifikacije pruge Zaprešić – Zabok. Tu je i pruga Dugo Selo – Križevci, izgradnja drugog kolosijeka na dionici Križevci – Koprivnica – državna granica. Tu je i pruga Vinkovci – Vukovar. Radi se o oko 165 kilometara novih pruga”, kazao je premijer Plenković.

“Ovaj je projekt dugo pripreman. Pravi efekt za proračun i gospodarstvo bit će vidljiv upravo na ovom projektu. Hrvatska tvrtka proizvodi za hrvatsku tvrtku, a novac je iz EU-a”, istaknuo je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Vlakovi voze do 160 km/h, ali je pitanje u kakvom su stanju pruge te kojom će oni brzinom moći prometovati. “Imamo pruge, nemamo sve obnovljene. Mi to sada radimo. Na pruzi Zagreb – Sisak se razvijaju takve brzine. Do 2030. vjerujem da ćemo riješiti pitanje pruga, to su veliki projekti, ali zato smo tu da to radimo”, dodaje ministar Butković.

Što se tiče Croatia Airlinesa i pronalaska strateškog partnera, Butković kaže da je zbog koronavirusa problem u cijeloj avio industriji. “Stvari su stale, moramo pomoći tvrtki dok ne prođe ovo sve i dok ne krene pronalazak strateškog partnera”, dodaje Butković.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]