HYPO I INA-MOL: Vrhovni sud idućih dana odlučuje o dva Sanaderova slučaja

Jurica Galoic/PIXSELL

dluka o zahtjevu obrane bivšeg premijera Ive Sanadera koja je zatražila izuzeće predsjednika zagrebačkog Županijskog suda Ivana Turudića, u ponovljenom suđenju u slučajevima Hypo i INA-MOL, biti će kako se u ponedjeljak doznaje na Vrhovnom sudu “donesena i izrađena ovaj tjedan”, dok će početkom idućeg tjedna isti sud odlučivati o još jednom Sanaderovu slučaju – žalbama na nepravomoćnu presudu u aferi Fimi media.

Glasnogovornica Vrhovnog suda Sanja Katušić Jergović izvijestila je da će javnost o odluci o Turudićevu izuzeću biti obaviještena čim ona bude otpremljena s tog suda.

Vrhovni sud, naime, odluku mora proslijediti Županijskom sudu, a taj sud Sanaderovoj obrani i Uskoku.

Sanaderova obrana za Turudićevo izuzeće ima “svoje razloge”

Sanaderovi odvjetnici do sada nisu otkrili zbog čega su zatražili Turudićevo izuzeće, navodeći tek da za to imaju “svoje razloge”. Odvjetnik Čedo Prodanović novinarima je prošlog tjedna izjavio da su Turudićevo izuzeće zatražili neovisno od preporuke Ustavnog suda koji je Sanaderu ukinuo pravomoćnu presudu zbog ratnog profiterstva u ‘slučaju Hypo’ te primanja mita od mađarskog MOL-a.

Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić pojasnio je nakon zahtjeva za izuzećem da “obrana u svom prijedlogu ide i na izuzeće predsjednika suda i predsjednika sudskog vijeća, kao osobe koja ujedno obavlja funkciju predsjednika suda, a istovremeno predsjeda i sudskim vijećem koje odlučuje u konkretnom predmetu”. Prijedlog obrane, dodao je, obrazložen je na 11 strana, a među ostalim se poziva i na niz odluka Europskog suda za ljudska prava.

Također, obrana je zatražila i izuzeće ostalih sudaca zagrebačkog Županijskog suda no to, kako tvrde, ne znači da Sanaderu ne bi mogao suditi niti jedan zagrebački sudac, nego da nitko od njih ne bi smio odlučivati tek o Turudićevom izuzeću.

Sanaderova obrana još je krajem srpnja, kada je zakazano pripremno ročište, upozorila da je Ustavni sud u obrazloženju rušenja Sanaderove presude zbog ratnog profiterstva u ‘slučaju Hypo’ te primanja mita od mađarskog MOL-a, preporučio da bi se ponovljeni postupak trebao provesti pred novim sudskim vijećem. Unatoč takvom stavu sudac Turudić je odmah nakon odluke Ustavnog suda u medijima izjavio kako “nema razloga da ponovno ne sudi Sanaderu”.

Nepoznata sudbina presude Sanaderu i HDZ-u za Fimi mediju

Za početak idućeg tjedna Vrhovni sud je najavio i javnu sjednicu na kojoj će raspravljati o žalbama na nepravomoćnu presudu u slučaju Fimi media kojom su Sanader, ali i HDZ nepravomoćno proglašeni krivima za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije po kojoj je slučaj zapamćen u javnosti.

Sanader je zbog te afere osuđen na devet godina zatvora, a postane li ta presuda pravomoćna morat će vratiti i 15,27 milijuna kuna koje je, po mišljenju zagrebačkog Županijskog suda, nezakonito stekao. HDZ je pritom kažnjen s pet milijuna kuna i oduzimanjem nezakonite koristi od 24,2 milijuna kuna.

Vrhovni sud je za javnu sjednicu na kojoj će saslušati argumente obrane i tužiteljstva zakazao tri raspravna dana od 28. do 30. rujna. No, objava njihove odluke može se čekati mjesecima iako su mediji često tvrdili da će ona biti objavljena najesen kako ne bi utjecala na parlamentarne izbore.

Sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Ivana Čalić nepravomoćnu je presudu donijela u ožujku prošle godine ističući u obrazloženju da će se korupcijske posljedice Sanaderove skupine dugo osjećati u javnim tvrtkama koje su godinama tretirali ‘kao bankomat’, ali i da su njihovim postupcima na stup srama stavljeni i oni članovi HDZ-a koji s nezakonitostima nisu imali nikakve veze.

Mediji su, međutim, nakon što je najavljena rasprava o žalbama u tom slučaju nagađali da će Vrhovni sud srušiti presudu, točnije da će HDZ kao prvu stranku osuđenu za korupciju osloboditi krivnje, između ostaloga i jer oblik kaznenoga djela iz kojega proizlazi HDZ-ova krivnja više ne postoji u hrvatskom Kaznenom zakonu.

Komentiraj