Hvaldimir, ruski špijunski kit, pojavio se kod švedske obale

Beluga kit koji se prvi put pojavio u Norveškoj 2019. godine, kada je zbog umjetnog pojasa koji je nosio izazvao nagađanja da ga je obučavala ruska mornarica, sada se pojavio kod obale Švedske, priopćila je organizacija koja prati njegovo kretanje.

Kada se prvi put pojavio u norveškoj sjevernoj arktičkoj regiji Finnmark, morski biolozi iz norveške Direkcije za ribarstvo uklonili su pričvršćeni pojas s nosačem za  kameru i natpisom “Oprema St. Petersburg” odštampanim na plastičnim kopčama.

Tada je rečeno da je kit, možda, pobjegao iz ograđenog prostora i da ga je, možda, obučavala ruska mornarica, jer se činilo da je naviknut na ljude.

Dobio ime Hvaldimir

Norvežani su belugu prozvali “Hvaldimir” – “hval” je na norveškom “kit”, a “dimir” je dodano zbog navodne povezanosti s Rusijom.

Organizacija OneWhale priopćila je da je Hvaldimir proveo više od tri godine polako se krećući gornjom polovinom norveške obale prije nego što je posljednjih mjeseci iznenada ubrzao kako bi pokrio drugu polovinu i krenuo dalje u Švedsku.

Prije tjedan dana je primijećen u Hunnebostrandu, na jugozapadnoj obali Švedske, priopćila je organizacija, piše Aljazeera.

Ubrzao

“Ne znamo zašto je sada tako ubrzao”, pogotovo jer se “vrlo brzo udaljava od svog prirodnog okruženja”, rekao je Sebastian Strand, morski biolog iz organizacije OneWhale, za francusku novinsku agenciju AFP.

“Možda ga hormoni tjeraju u potrazi partnerice. Ili je možda riječ o usamljenosti, jer su beluge vrlo društvena vrsta – moglo bi biti da on traži druge beluga kitove.” Hvaldimir za kojeg se vjeruje da ima između 13 i 14 godina “u dobi je u kojoj su mu hormoni na vrlo visokom nivou”, rekao je Strand.

Ali najbliža populacija beluga nalazi se u arhipelagu Svalbard, na krajnjem sjeveru Norveške. Vjeruje se da kit nije vidio nijednu belugu otkako je stigao u Norvešku u travnju 2019.

Nije divlji kit

Organizacija OneWhale na internetskoj stranici kaže: “Hvaldimir nije divlji kit. Ponaša se kao izgubljena ili napuštena pripitomljena životinja. Umjesto da izbjegava ljude, on ih traži.”

Moskva nikada nije službeno reagirala na norveške spekulacije da bi kit mogao biti “ruski špijun”.

Barentsovo more strateško je geopolitičko područje u kojem se nadziru kretanja zapadnih i ruskih podmornica. To je, također, prolaz do Sjeverne rute koja skraćuje pomorska putovanja između Atlantskog i Tihog oceana.

Beluga kitovi, koji mogu doseći veličinu od šest metara i doživjeti između 40 i 60 godina, uglavnom naseljavaju ledene vode oko Grenlanda, sjeverne Norveške i Rusije.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner