HUP za ugostitelje traži otpis poreza, doprinosa i davanja do svibnja 2021.

Zatvaranjem ugostiteljskih objekata ugrožava se opstojnost gospodarstva i radna mjesta, istaknuli su u srijedu iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) te najavili da će vladi danas poslati nove prijedloge kompenzacijskih mjera kojima bi se amortizirao dio financijske štete koja će nastati.

“Sukladno najavama novih mjera prema kojima se predviđa zatvaranje ugostiteljskih objekata, HUP će danas poslati svoje nove prijedloge kompenzacijskih mjera vladi kojima bi se amortizirao dio financijske štete koja će nastati ovom odlukom Stožera”, kažu poslodavci.

Napominju da su ugostitelji već sada ozbiljno ugroženi krizom, a njihove zalihe su u potpunosti iscrpljene te se radi  o jednom od sektora koji je najviše pogođen utjecajem pandemije.

Iz HUP-a podsjećaju da su u nekoliko navrata upozoravali da do novog lockdowna ne smije doći jer će njegove posljedice produbiti razmjere postojeće krize te su predlagali da se umjesto zatvaranja kafića i restorana pribjegne nekim drugim metodama suzbijanja pandemije.

HUP traži nastavak postojećih mjera uz otpis pripadajućih poreza i doprinosa do najmanje prvog svibnja sljedeće godine.

Ugostitelji okupljeni u HUP-u traže i smanjenje PDV-a i moratorij na sve fiksne troškove s lokalne i županijske razine.

Poslodavci pritom navode dobar primjer grada Bjelovara i Rijeke koji su svoje ugostitelje oslobodili plaćanja najma.

Sličnu bi mjeru, smatraju, trebalo poduzeti i za komunalnu naknadu i druge lokalne troškove.

“Svi zajedno moramo biti svjesni da se zatvaranjem objekata ugrožava ne samo i opstojnost gospodarstva nego su time ugrožena i brojna radna mjesta te nam prijeti osim ekonomskog i širi društveni kolaps”, rekao je glavni direktor HUP-a Damir Zorić.

Komentiraj