Patrik Macek/PIXSELL

HUP-ova udruga proziva Ministarstvo zdravlja za neracionalnu nabavu opreme

HUP-Udruga  privatnih poliklinika, bolnica, lječilišta i ustanova za zdravstvenu skrb uputila je u ponedjeljak javni poziv Ministarstvu zdravlja na dijalog i suradnju s privatnicima, uz ocjenu da se Ministarstvo ponaša neracionalno nabavljajući novu opremu kojom već raspolažu hrvatski privatnici.

Povod je nedavna nabava uređaja za kompjutorsku tomografiju – četiri CT i devet MSCT uređaja, ukupne vrijednosti 67 milijuna kuna, za koje je ministar zdravlja Dario Nakić prošloga tjedna potpisao ugovore, što HUP-ova udruga ocjenjuje “strateški nepromišljenim i neracionalnim potezom”.

U priopćenju ističu kako ulaganje u novu opremu koja već postoji u sustavu zdravstva, unutar privatnih zdravstvenih ustanova, nije korak u pravome smjeru i ne doprinosi stvarnoj, pozitivnoj reformi sustava.

Navode da su u više navrata bezuspješno pozivali ministra na sastanak kako bi se razgovaralo o suradnji privatnog i javnog sektora kroz korištenje opreme i resursa kojima privatne zdravstvene ustanove već raspolažu, sa ciljem smanjivanja lista čekanja i pružanja pravodobnijih i kvalitetnijih usluga građanima.

“Angažiranjem privatnih zdravstvenih ustanova s kojima država i pacijenti imaju dugogodišnja pozitivna iskustva može, u kratkom roku, postići smanjenje lista čekanja i smanjenje troškova u zdravstvu, na dobrobit pacijenata”, poručuje udruga.

Ističu da se zalažu za zdravstveni sustav koji koristi sinergiju javnih i privatnih ustanova, uz uvjet ekonomske opravdanosti i zadovoljavajućeg omjera cijene i kvalitete, te zadovoljavajuće razine usluge u svim dijelovima sustava u skladu sa zadanim medicinskim standardima.

Poručuju kako suradnja privatnih i javnih ustanova nipošto ne znači privatizaciju cjelokupnog sustava zdravstva već, upravo suprotno, omogućava da se racionalnijim korištenjem sredstava osiguranika hrvatskim građanima omoguće kvalitetnije i dostupnije zdravstvene usluge.

Komentiraj