HUP-ova Koordinacija veledrogerija upozorava da dug bolnica prijeti kolapsu sustava

HUP-ova Koordinacija veledrogerija u srijedu je upozorila da dugovanja hrvatskih bolnica veledrogerijama premašuju 4,2 milijarde kuna, što prijeti kolapsom sustava.

Kako se navodi u priopćenju, veledrogerije okupljene u HUP-ovoj Koordinaciji veledrogerija već dvije godine apeliraju prema Vladi te ministarstvima financija i zdravstva “da se pronađe sustavno rješenje problema dugovanja hrvatskih bolnica koja sada već premašuje iznos od 4,2 milijarde kuna te u posljednjih godinu dana jasno ukazuje na opasnost od kolapsa”.

“Veledrogerije su na tu opasnost upozoravale, no nažalost sustavnog rješenja nije bilo. Same dalje ne mogu jer krediti kod banaka kao i kod dobavljača su u cijelosti iscrpljeni. Bolnice mjesečno prosječno plaćaju 30 posto robe koju preuzmu i to nitko ne može izdržati bez posljedica. Što se tiče daljnje opskrbe bolnica lijekovima i medicinskim proizvodima, svaka veledrogerija će po tom pitanju sukladno vlastitim mogućnostima donijeti zasebnu odluku”, ističe u priopćenju direktorica odnosa s članstvom HUP-a Milka Kosanović.

Tako se i HUP-ova Koordinacija pridružila današnjim upozorenjima velikih veledrogerijskih tvrtki i komorskog udruženja da bi, zbog dugovanja bolnica većim od 4,2 milijarde kuna, moglo doći do obustave lijekova i potrošnog materijala bolnicama.

Na to je najprije upozorio predsjednik uprave Medike Jasminko Herceg, iznoseći podatke da dug bolnica prema 33 veledrogerije u Hrvatskoj iznosi 4,2 milijarde kuna, od čega za četiri najveće dug iznosi 4 milijarde kuna. Samo Medika potražuje 1,4 milijardu kuna od čega je dospjelo 1,1 milijardu kuna, kazao je Herceg za Hinu.

Istaknuo je kako je takvo stanje neodrživo, da je nestašica nekih lijekova već prisutna te da prijeti i obustava isporuka bolnicama jer se s tim ne može nositi nijedna kompanija, dok Vlada uporno ignorira problem.

Rješenje Herceg vidi u injekciji Vlade od milijardu do dvije milijarde kuna čime bi se, tvrdi, problem riješio za jedan kvartal odnosno do kraja godine.

Iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) su poslijepodne također upozorili na dug bolnica prema 40 veledrogerija – članica Udruženja pri HGK-u, u iznosu od 4,1 milijarde kuna, poručujući da hitno treba uplatiti minimalno milijardu kuna kako ne bi došlo do nestašice lijekova.

Samo u odnosu na prošli mjesec dug je povećan za više od 200 milijuna kuna, naveli su iz HGK u priopćenju.

Predsjednik Udruženja trgovine na veliko farmaceutskim proizvodima i ortopedskim pomagalima HGK Tomislav Kulić također je upozorio da zbog nagomilanih dugova zdravstva, veledrogerije već sada otežano podmiruju svoje obaveze prema dobavljačima te da se ubrzo mogu očekivati problemi i prekidi u opskrbi lijekovima i medicinskim proizvodima.

“Za očekivati je da bi neke od veledrogerija ubrzo mogle ograničiti isporuke lijekova i medicinskih proizvoda”, upozorio je u priopćenju HGK Kulić, navodeći i kako je potrebna hitna uplata dijela duga u iznosu od minimalno milijardu kuna kako ne bi došlo do nestašice lijekova.

Komentiraj