HUP-ov apel Vladi: “Zaustavite obračun poreznih i ostalih davanja na donacije”

Hrvatska udruga poslodavaca u srijedu je uputila dopis Vladi u kojem traži privremeni prestanak obračuna i plaćanja svih poreznih davanja na oblike pomoći i donacija građanima Hrvatske koji su pogođeni posljedicama potresa, a pogotovo na području Petrinje, Siska i Banovine.

“U pogledu PDV-a na isporuku dobara i usluga, trenutačno su donacije novčanih sredstava oslobođene PDV-a.

No, donacije u obliku isporuke dobara i usluga su predmet oporezivanja.

Stoga, apeliramo na Vladu RH da donese odluku da se u što hitnijem roku oslobodi donatore, kako pravne tako i fizičke osobe, od plaćanja PDV-a na donacije roba i usluga za borbu protiv učinaka potresa.

Mnoga poduzeća su već pokazala interes za direktnu pomoć pogođenim građanima, kao što ste i istaknuli u svojim jučerašnjim medijskim izjavama.

Tako su hotelske kuće ponudile smještaje građanima, druga poduzeća su dostavila različitu robu kao što su voda, hrana, higijenske potrepštine, grijalice, itd”, navode iz HUPa-.

Damir Zorić, glavni direktor HUP-a kazao je da im se javljaju mnogi poduzetnici koji u nadolazećim danima i tjednima namjeravaju pomoći direktno građanima prilikom obnove njihovih kuća s materijalima, opremom i uslugama. No, problem je, ističu, što prema trenutačnim propisima, za donaciju ove robe i usluga dotična poduzeća i obrtnici moraju obračunati i plaćati PDV.

“Brojni poslodavci žele pomoći svojim zaposlenicima koji su žrtve potresa te bi im svaki oblik pomoći koji pruže, bilo u novcu ili robi i uslugama, trebao biti oslobođen eventualnog poreza na dohodak te doprinosa. U HUP-u smatramo kako nije pravično i u duhu solidarnosti u ovo krizno razdoblje obračunavati i plaćati poreze i ostala davanja na oblike pomoći građanima pogođenih područja. Osim što za neka poduzeća to može imati odvraćajući učinak, to također indirektno umanjuje količinu donacija za iznos naplaćenih poreza i ostalih davanja”, zaključuju iz HUP-a.

Komentiraj