HUP: Osnovana koordinacija neprehrambene trgovine i trgovačkih centara

Hrvatska udruga poslodavaca u utorak je izvijestila da je osnovala HUP-Koordinaciju neprehrambene trgovine i trgovačkih centara, koje će uskoro predložiti mjere koje je nužno provesti kako bi se, unatoč velikim gubicima, barem pokušalo spasiti sektor od gašenja i sačuvala radna mjesta.

Sektor maloprodaje i veleprodaje u Hrvatskoj zapošljava gotovo 207.000 osoba, od čega je 90.000 osoba zaposleno u neprehrambenoj trgovini i još 30.000 osoba u djelatnostima vezanim uz neprehrambenu trgovinu, kao što su opskrba, održavanje, čišćenje, oglašavanje i niz drugih, navodi se u priopćenju.

Važnost neprehrambene trgovine je i po udjelu u PDV-u, s obzirom da se upravo u tom sektoru ostvaruje najviše izravne potrošnje građanima, ističu iz HUP-a, koji je prepoznao veličinu i važnost tog sektora te osnovao Koordinacija.

Predsjednik Koordinacije do održavanja redovne skupštine je Denis Čupić (F.O. / Grupa, Westgate Shopping City), a dopredsjednici Slobodan Školnik (Emmezeta) i Jurica Lovrinčević (Pevex).

Među tvrtkama članicama Koordinacije su i Prima commerce, Varteks, Victus Grupa, Portanova, Aria, Tekstil promet, Ghetaldus, Calzedonia i drugi.

Koordinacija predlaže da se predsjednik uprave Pevexa Jurica Lovrinčević imenuje u Krizni stožer za gospodarstvo Vlade kao predstavnik neprehrambene trgovine i trgovačkih centara koji izravno i neizravno zapošljavaju više od 130.000 radnika, što je gotovo 10 posto ukupno zaposlenih u Hrvatskoj.

Koordinacija će, s obzirom na enormne posljedice epidemije COVID-19 na gospodarstvo, a posebice na sektor neprehrambenih trgovina koje imaju zabranu rada, već u sljedećim danima uputiti svoje stajalište i mjere koje je nužno provesti da se, unatoč velikim gubicima, barem pokuša spasiti ovaj sektor od gašenja te sačuvaju radna mjesta, najavljuje se u priopćenju.

Komentiraj