HUP: Mjere za potporu malih i srednje velikih tvrtki trebaju biti veće jer ovo već sada nije dovoljno

Hrvatska udruga poslodavaca danas je u priopćenju apeliralo da se što hitnije definiraju kriteriji za isplatu minimalnih plaća, te da se istvremeno radi na mjerama koje će otpisivati dio davanja poslodavcima na svim razinama države za vrijeme poslovne neaktivnosti.

Procjena je da će se ovom mjerom obuhvati oko 400 tisuća radnih mjesta, ali HUP smatra da mjere za potporu malih i srednje velikih tvrtki trebaju biti veće jer ovo već sada nije dovoljno, poručuju iz HUP-a.

“Mjera davanja bespovratnih sredstava za isplatu plaća mora biti prioritet i HUP se zalaže za što bržu provedbu. Važno je da ova mjera obuhvati što je šire moguće sve sektore i veličine gospodarskih subjekata, jer svugdje ima ugroženih koji ne mogu izdržati nekoliko mjeseci bez prihoda, dakle nije riječ o tvrtkama u samo pojedinim sektorima. Moramo zaustaviti otpuštanja koja su krenula i dati poslodavcima podršku i jasne smjernice moguće pomoći u narednim danima i mjesecima. Također nastavljamo razgovarati i tražiti od Vlade da se dio davanja poslodavcima bezuvjetno otpiše na svim razinama države za vrijeme poslovne neaktivnosti jer svaka odgoda plaćanja u ovom trenutku može biti privremena pomoć, no to zasigurno nije trajno rješenje problema jer će ti dugovi doći na naplatu, a gubici koje gospodarstvo sada trpi mnogima su već nenadoknadivi u ovoj godini”, izjavio je glavni direktor HUP-a Davor Majetić.

HUP će nastavljati predlagati da se porezno snažnije rastereti cjelokupno gospodarstvo i da se država odrekne dijela prihoda parafiskalnih nameta. “Ovo je ključan trenutak u kojem moramo sve svoje napore uložiti da gospodarstvo funkcionira i da se ne dopusti urušavanje, kako socijalne i ekonomske posljedice ne bi bile dramatične”, ističe Majetić.

HUP će u dogovoru s Vladom RH raditi na postojećim i stvarati nove mjere koje će omogućiti neometano poslovanje sa što manje rizika svim poduzetnicima i poslodavcima u Hrvatskoj.

Komentiraj