Hunter S. Thompson nagovijestio je kraj američkog sna

Američki novinar i pisac Hunter S. Thompson umro je 20. veljače 2005. godine. Smatraju ga začetnikom ‘gonzo novinarstva’, stila u kome se reporteri toliko uživljavaju u predmet svojih reportaža da postaju glavnim junacima svojih priča. Također je poznat po zagovaranju i upotrebi psihodeličnih i drugih droga za mijenjanje svijesti (a nešto manje i alkohola i vatrenih oružja), svojim libertarijanskim pogledima, kao i ikonoklastičkom preziru prema autoritetima.

Thompson je odrastao u Louisvilleu, kao dijete Jacka Roberta Thompsona, službenika osiguravajućeg zavoda, i kućanice Virginije Davidson Ray. U djetinjstvu ga je zanimao sport, pogotovo bejzbol. Kasnije je Thompson put u Las Vegas radi izvještavanja s lokalne moto-utrke iskoristio kao inspiraciju za reportažu od koje je napravio roman ‘Strah i prezir u Las Vegasu’ , koji je postalo njegovo najpoznatije djelo. Ta je knjiga postala najbolji primjer ‘gonzo novinarstva’, a mnogi je smatraju najboljim opisom početka kraja kako američkog sna, tako i kontrakulture 1960-ih.

Godine 1986. je redatelj Terry Gilliam snimio istoimeni film baziran na Thompsonovom romanu. U glavnim ulogama bili su Johnny Depp i Benicio del Toro.

Komentiraj