Hunt poručio Europskoj uniji da će joj kažnjavanje Britanije naštetiti

EPA/NEIL HALL

Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt poručio je Europskoj uniji u nedjelju da bi kažnjavanje Britanije u pregovorima o brexitu moglo potaknuti želju drugih zemalja da se odcijepe od bloka.

“U ovom trenutku čini mi se da mislite da je način da se klub održi zajedno kazniti članicu koja odlazi”, rekao je Hunt na godišnjoj konferenciji Konzervativne stranke u Birminghamu.

“Lekcija iz povijesti je jasna: ako pretvorite EU u zatvor, želja za izlaskom neće se smanjiti, ona će narasti, i mi nećemo biti jedini zatvorenik koji će željeti otići”, kazao je.

Hunt je u svom govoru također upozorio Rusiju da će platiti visoku cijenu za svoje akcije ako će zastrašivati Britaniju i ignorirati međunarodna pravila.

Britanija je optužila dvojicu muškaraca za koje kaže da su časnici ruske vojne obavještajne službe da su izveli napad na bivšeg ruskog dvostrukog agenta i njegovu kći u ožujku koristeći nervni agens novičok.

“Pod vladavinom konzervativaca, Britanija ima samo jednu poruku za Kremlj: ako pokušavate zastrašiti našu zemlju, ako koristite kemijsko oružje, ako ignorirate međunarodna pravila, cijena će uvijek biti previsoka”, rekao je.

Hunt je na mjestu šefa diplomacije zamijenio Borisa Johnsona u srpnju, nakon što je potonji dao ostavku u znak neslaganja oko planova za brexit premijerke Therese May.

Ministar trgovine Liam Fox na konferenciji je rekao da je ponašanje EU-a prema  May na summitu u Salzburgu bilo “izvan granica prihvatljivog”.

Poručio je Uniji da Britanija “ima pravo očekivati od europskih partnera da se angažiraju ozbiljno, i s poštovanjem, oko budućeg odnosa. Jednostavno nije prihvatljivo odbaciti britanski prijedlog bez nuđenja alternative”, rekao je Fox.

Čelnici EU-a su na summitu u Austriji odbacili plan Therese Max o brexitu.

Samo šest mjeseci prije nego bi Britanija trebala napustiti EU, rasprava o tome na koji način izaći nikako da dođe do svog kraja.

Fox je poručio kako je vrijeme da se prestane propitivati ishod referenduma o Brexitu iz 2016., jer je to bila demokratska volja britanskog naroda.

Konzervativna stranka britanske premijerke otvorila je u nedjelju ključnu četverodnevnu godišnju konvenciju u jeku intenzivne rasprave o strategiji za brexit i nagađanja da bi euroskeptici mogli dovesti u pitanje njezino vodstvo.

Britanska premijerka pozvala je svoju stranku da bude jedinstvena i podrži njezin plan za izlazak iz Europske unije, poručivši svojim kritičarima da se sporazum o slobodnoj trgovini koji oni traže nalazi u samom srcu njezinih prijedloga.

Na početku godišnjeg kongresa Konzervativne stranke Mayine planove ponovno su napala dvojica bivših ministara. Bivši ministar vanjskih poslova Boris Johnson ocijenio je da su “poremećeni”.

Bivši državni tajnik za Brexit David Davis, koji je kao i Johnson podnio ostavku zbog plana iz Chequersa, smatra da je on “jednostavno pogrešan”, ali ipak vjeruje da postoje 80-90 postotni izgledi da će vlada postići dogovor s EU-om.

Nasuprot njima nalazi se ministar za okoliš Michael Gove koji je stao iza strategije Therese May i njezinog plana iz Chequersa, koji Johnson odbacuje.

Gove je priznao da je ranije bio zabrinut oko izlaska Britanije iz EU-a bez sporazuma, ali sada kaže kako vjeruje da će obje strane pokušati minimalizirati negativne učinke razlaza.

Tisuće delegata, koji predstavljaju oko 124.000 članova Konzervativne stranke diljem Britanije, okupilo se na stranačkoj konvenciji u Birminghamu.

Komentiraj