Humphrey Bogart umro je prije 65 godina, i danas je glumačka legenda

Humphrey Bogart je rođen 1899. godine u New Yorku, kao najstarije dijete Belmonta DeForesta Bogarta i Maud Humphrey. Preci njegovog oca bili su engleskog, nizozemskog i španjolskog porijekla. Bogart je nizozemsko prezime koje znači “voćnjak”. Majka mu je bila većinom engleskog, uz manji uticaj velškog porijekla. Bogartov otac je bio prezbiterijanac, a majka članica Episkopalne Crkve.

Uz brojne zanimljivosti koje se vežu za ovu glumačku legendu, manje je poznato kako je ovaj holivudski šarmer zaradio svoj prepoznatljiv ožiljak iznad usne. Postoje dvije verzije. Prva, ona dosadnija, kaže kako se s 12 godina našpranjio. No, ljudi radije vjeruju u onu drugu, herojsku. S 19 godina, kada je služio u mornarici, došao je u okršaj sa zatvorenikom u bijegu. Ovaj ga je zatražio cigaretu i prije nego li se snašao, Bogart je dobio lisicama po licu. Usprkos krvi, naš junak ga je uhvatio i stavio mu lisice. Nažalost, ili na sreću, kirurg nije jednako dobro odradio svoj posao i ostala mu je vječna uspomena na događaj.

Časopis Entertainment Weekly proglasio ga je najvećom filmskom legendom svih vremena, a i Američki filmski institut 1999. ga je proglasio najvećom muškom filmskom zvijezdom. Humphrey Bogart je navršio 57 godina, a težio je samo 36 kilograma kad je umro, 14. siječnja 1957. nakon što je pao u komu. Umro je u 2:25 u svom domu u Mapleton Drivwu 232 u Holmby Hillsu u Kaliforniji.

Komentiraj