‘Sviramo za Igija’ naziv je humanitarne akcije koja okuplja rock bendove, prijatelje priznatog hrvatskog violinista u cilju pomoći pri rehabilitaciji nakon teže bolesti.

Cinkuši su okupili ekipu svojih kolega i prijatelja s namjerom ‘združnog muziciranja’ i prikupljanja novčanih sredstava za pripomoć u rehabilitaciji Igora Barića, koji se trenutno oporavlja od posljedica moždanog udara. Tako će se velika družina Hladnog piva, Picksiebnera i Cinkuša okupiti u srijedu, 28. prosinca u Klubu Močvara i zasvirati za svoga kolegu.

Igor Igi Barić voljeni je član glazbene družine Cinkuši, kao i dugogodišnji violinist Ansambla narodnih plesova i pjesama Lado.

Surađivao je i s Hladnim pivom, Vješticama, Ayllu, Tetom Lizom, Jegedušima, Zagrebačkim muzikašima, Harmerima, sudionik je brojnih koncerata i albuma. Prošao je veliki dio svijeta svirajući violinu, gajde i flautu, dajući svoj obol autorskom pristupu po kojemu su Cinkuši prepoznatljivi. Od samostalnih albuma Zeleni kader (1999.), Domesticus Vulgaris (2005.), Špiritus Sanctus (2009.), zaokruženih na live albumu i DVD-videu ‘Uživancija!’ (2011.), preko kazališnih predstava Renea Medvešeka ‘Čovjek koji je spasio Europu’, zatim ‘Hamleta’ u režiji Zlatka Viteza, plesnih predstava Domesticus Vulgaris ili Jednostavno domaće (2005.) i Etnounlimited ili suze i krv (2008.) Rajka Pavlića, voditelja plesnog ansambla Liberdance, do animiranih filmova Ciganjska (2004.) i Silencijum (2006.) Davora Međurečana i Marka Meštrovića.

Godine 2005. s Cinkušima dobiva nagradu za najbolju autorsku glazbu na 13. Danima Hrvatskog filma za animirani film ‘Ciganjska’, a 2010. godine Hrvatsku diskografsku nagradu Porin u kategoriji najbolji etno album godine sa Špiritus Sanctus.

“Picksiebner i Cinkuši već godinama druguju i podržavaju se, uzajamno, a spojio ih je svjetonazor, pa je bilo logično da se odmah da podrška i pomogne našem članu ekipe”, rekli su kolege iz Picksiebnera vezano uz ovaj humantirani koncert.

“Igora poznajemo petnaestak godina, svirao nam je na par albuma, družili smo se i po svadbama, rođendanima i radi druženja samog. Cinkuši su po našem mišljenju jedan od najoriginalnijih bendova u ovom dijelu svijeta i ovom akcijom želimo pomoći našem zajedničkom frendu. Dođite u Močvaru u što većem broju. Uživat ćete u vrhunskoj svirci, mrdnuti dupe i istovremeno učiniti dobro djelo”, pozvao je sve da dođu 28. prosinca u Močvaru frontman Hladnog Piva, Mile Kekin.

image002

Komentiraj