HUMANITARNA KRIZA Oko 90.000 Rohingya pobjeglo od nasilja u Mianmaru

epa

Blizu 90.000 Rohingya prebjeglo je u Bangladeš otkad je izbilo nasilje u Mianmaru u srpnju iscrpljujući oskudne resurse humanitarnih agencija koje već pomažu tisućama izbjeglica iz prijašnjih izljeva nasilja u Mianmaru.

Nasilje u toj zemlji počelo je koordiniranim napadom pobunjenika Rohingya 25. srpnja na desetke policijskih postaja i vojnih baza. U sukobima nakon toga i u velikoj vojnoj protuofenzivi ubijeno je najmanje 400 ljudi.

Mianmarske vlasti optužuju militante Rohingye za spaljivanje kuća i za civilne žrtve, ali skupine za ljudska prava i Rohingye koji su prebjegli u susjedni Bangladeš kažu da je svrha nasilja koje mianmarska vojska provodi izbaciti sve Rohingye iz zemlje.

Odnos većinski budističkog Mianmara prema 1,1 milijun muslimana Rohingya najveći je izazov s kojim se suočava čelnica Aung San Suu Kyi. Zapadni kritičari optužuje je da se nije zauzela za manjinu koja se već dugo žali na progone.

Broj ljudi koji su prešli granicu – 87.000 – nadmašio je ukupan broj Rohingya koji su pobjegli iz Mianmara nakon mnogo manjeg napada pobunjenika u listopadu prošle godine kojim je počela vojna operacija koju prate optužbe o teškom kršenju ljudskih prava.

Prema najnovijim procjenama koje se temelje na saznanjima humanitarnih djelatnika UN-a u bangladeškom pograničnom području Cox’s Bazaru, blizu 150.000 Rohingya od listopada utočište je potražilo u Bangladešu.

Komentiraj